Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır Devlet Başkanı Sisi Libyalı General Hafter’i ağırladı: “Terörle mücadeleyi destekliyoruz”

Libya’da 10 gün önce emrindeki askerlere başkent Trablus’u ele geçirmeleri emrini veren General Halife Hafter, geçen pazar günü Kahire’de Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi’nin konuğu oldu. Mısır Devlet Başkanlığı ofisi, görüşme ertesinde Trablus’a yönelik harekâta dolaylı bir gönderme yaparak “Mısır, Libya halkının güvenliği ve istikrarı için terörle ve radikal gruplarla mücadele çabalarını destekliyor” açıklaması yayınladı.

2011’de Muammer Kaddafi‘nin devrilmesinden sonra Libya, Birleşmiş Milletler’in (BM) destek verdiği Trablus merkezli Uluslararası Mutabakat Hükümeti ile Tobruk merkezli Hafter güçleri arasında bölünmüştü. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), BM’nin iki taraf arasında barış sağlama girişimlerini desteklediklerini söyleseler de, IŞİD ve El Kaide’nin dışında, Müslüman Kardeşler ile bağlantılı grupları da Libya’dan “temizleme”yi vaat eden Hafter’in bölgedeki en yakın müttefikleri konumundalar. Nitekim Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun sözcüsü, 4 Nisan’da Trablus’a doğru başlattıkları harekât öncesinde General Hafter’in Suudi Arabistan’ı ziyaret ettiğini, Mısır ve BAE’den de askeri ve maddi destek aldıklarını duyurmuştu. Hafter’e bağlı güçler, Rusya ve Fransa tarafından da destek görüyor.

General Hafter’e bağlı güçlerle Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı güçler arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine, BM’nin Libya’daki sorunun çözümü için 14-16 Nisan tarihleri arasında düzenlemeyi planladığı barış konferansı iptal edilmişti.

75 yaşındaki Hafter, Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi’nin hem yükselişinin hem de düşüşünün arkasındaki isimlerden biriydi. Geçmişte sık sık CIA bağlantıları sorgulanan Hafter, 2014’ten bu yana ülkenin doğusunda önemli petrol limanlarının bulunduğu büyük bir alanı kontrol ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.