Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’nin yarısı kime ait?

The Guardian’da yayınlanan habere göre, Guy Shrubsole’nin Who Owns England? (İngiltere’nin sahibi kim?) adlı kitabı çok önemli bir gerçeği ortaya koyuyor. İngiltere’de nüfusun yüzde 1’inden azı, İngiltere’de mülkiyetin yarısını elinde tutuyor. Kitaba göre, aristokratlar ve şirketlerden oluşan 25 bin mülkiyet sahibi, İngiltere’nin yarısını kontrol ediyor. Çalışma bu durumu şaşırtıcı derecede eşitsiz olarak tanımlıyor. İngiltere’deki tüm araziler her bir bireye eşit olarak dağıtılsaydı, herkese bir akre (dönüm) toprak düşerdi (4047m2).

Mülkiyetin kime ait olduğu konusunda bilgi ve belgelere ulaşmak oldukça zorken, uzmanlar son dönemde geliştirilen dijital haritalar yardımıyla böyle bir sonuca ulaşabildi. Uzun yıllardır, mülkiyetin giderek daha küçük bir grubun elinde toplandığı tahmin ediliyordu ama bu belli bir yere dayandırılamıyordu.

İngiliz İşçi Partisi’nden milletvekili Jon Trickett bulguların önemini vurgularken bu konuda büyük bir tartışma yapılması gerektiğini belirtti. Trickett “Mülkiyetin dramatik bir şekilde küçük bir çevrede yoğunlaşması çok önemli bir ikaz barındırıyor: Ülkemiz çoğunluğa değil birkaç kişiye çalışıyor” dedi.

Kitabın yazarı Shrubsole ise “İnsanların çoğunluğu toprakların çok az kişi ve şirket tarafından tutulduğunu bilmiyor” diye konuştu. Shrubsole bu durumu şaşırtıcı derecede eşitsiz bulduğunu söyledi. Yazar, İngiltere’de aristokrasinin yüzde 30 oranında toprak sahibi olduğunu belirtirken, şirketlerin de yüzde 18 civarında sahipliği olduğunun altını çizdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.