Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore’nin “yeni” ve “güçlü” bir silah denediği iddia ediliyor

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, Vietnam’daki ABD-Kuzey Kore zirvesinden sonra gerçekleştirilen ilk taktik güdümlü silah denemesine katıldı. Kore Merkezi Haber Ajansı (KMHA) henüz denemeye dair ayrıntıları açıklamadığı için bahsi geçen silahın bir füze mi, kısa mı yoksa uzun menzilli olup olmadığı bilinmiyor. Fakat “taktik” ifadesinden silahın kısa menzilli bir füze olduğu çıkarılabilir. Yine de KMHA, silahın “kendine has bir güdümlü uçuşu” ve “güçlü bir savaş başlığı” olduğunu söylemekle yetindi.

Yorumculara göre Kim, dünyaya Kuzey Kore’nin askeri gücünün hâlâ yerinde olduğunu kanıtlama arzusunda. Guardian’ın konuştuğu Kuzey Kore çalışmaları profesörü Koh Yu-hwan, nükleer müzakerelerin sona ermesinden hoşnut olmayan Kuzey Kore’nin deneme ile ABD’ye mesaj göndermeyi amaçladığını, fakat silahın kısa menzilli olmasının “Kuzey Kore’nin ABD’yle diyalog kanallarını tamamen kapatmak istemediği” anlamına geldiğini belirtti.

Kuzey Kore: “Pompeo yerine daha dikkatli, daha olgun birini istiyoruz”

Öte yandan Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile artık görüşmek istemediklerini söyleyerek nükleer müzakerelerde onun yerine “iletişimde daha dikkatli ve olgun” birinin gelmesi talebinde bulundu.

Mike Pompeo

Bakanlık tehditkâr üslubunu sürdürerek, ABD’nin Pyongyang yönetimini nükleer programını sürdürmeye iten “temel sebepleri” kaldırmadığı sürece Kore yarımadasındaki durumu “kimsenin tahmin edemeyeceğini” söyledi.

Pompeo’yu “boş konuşmakla” itham eden açıklamada şu ağır ifadeler yer aldı: “Pompeo’nun umursamaz ifadelerindeki vurdumduymazlığın ardındaki gizli motivasyonun ne olduğunu bilmiyoruz. Gerçekten kelimeleri iyi anlayamıyor mu, yoksa bilinçli mi. Ancak, anlamını gerçekten anlamadıysa bu çok tehlikeli bir durum.”

Pyonyang hükümeti geçen temmuz ayında da Pompeo’yu “gangster gibi taleplerde bulunmakla” suçlamıştı.

Trump’a laf yok

Fakat Kuzey Kore’nin daha önce de olduğu gibi, bu açıklamada da ABD Başkanı Donald Trump’ı hedef almaması dikkat çekiyor:

“Pompeo keyfine göre hikayeler uydururken Devlet İşleri Komisyonu Başkanımız [Kim Jong-un] ve Başkan Trump’ın her zamanki gibi iyi ilişkiler içinde olmasından ve Başkanımızın Başkan Trump ile iyi geçinmekten memnuniyet duymasından mutluyuz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.