Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’da usulsüzlük iddiası bol, katılımı düşük referandumdan Sisi’ye 2030’a kadar vize çıktı

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Es-Sisi, katılımın yüzde 44’te kaldığı halk oylamasında, yüzde 88,8 destekle hem yetkilerini artırdı hem de 2030’a kadar koltukta kalmayı garantiledi. Oy satın alma ve diğer pek çok usulsüzlük iddiaları arasında geçen referandumda, anayasada daha önce parlamento tarafından kabul edilen bir dizi değişiklik oylandı. Buna göre;

  • devlet başkanının görev süresi dört yıldan altıya uzatıldı,
  • devlet başkanının yargı üzerindeki kontrolü artırıldı,
  • Sisi’nin 2024’teki seçimlerde de aday olmasına olanak tanıyacak şekilde, devlet başkanının üç kez üst üste seçilmesinin önü açıldı,
  • ordunun siyaset üzerindeki vesayeti, “Mısır Silahlı Kuvvetleri ülkenin anayasasını, demokrasisini, sivilliğini, halkın kazanımlarını, hak ve özgürlüklerini korur” cümlesinin eklenmesi ile perçinlendi.

Seçim komisyonu son derece demokratik bir oylama olduğuna dair açıklama yapsa da, katılımın yüksek, sonucun da değişiklikler lehine olmasını sağlamak için “teşvik” edici yöntemlere başvurulduğu bildiriliyor. Guardian gazetesi, özellikle işçi mahallelerindeki seçmenlerin otobüslerle sandıklara götürüldüğünü ve sandık çıkışında ellerine 150 Mısır poundu yani yaklaşık 9 dolarlık gıda paketi dağıtıldığını yazdı. Nitekim sosyal medyada da üzerinde iktidar destekçisi Ulusun Geleceği adlı partinin logoları bulunan gıda paketlerinin fotoğrafları paylaşıldı.

Yine sosyal medyada yer alan paylaşımlardan birinde, başkent Kahire’de seçmenlerin “evet” demelerini telkin eden afişler arasında sandıklara gittiği, buna mukabil oy verme merkezlerinden birinin önünde “hayır” yazan bir pankartla eylem yapan Ahmed Badawi adlı mühendisin tutuklandığı bilgisi yer aldı.


Guardian gazetesi, oy verme merkezlerinde devlete ait Doğal Gaz Şirketi tarafından finanse edilen “Doğru olanı yap” adlı referandum kampanyası için çalışan ve yaklaşık 5 dolarlık ödeme aldığı bildirilen “gönüllüler”in de seçmeni “evet”ten yana tercih kullanmaları için yönlendirdiğini yazdı.

Kahire’deki bir oy verme merkezinin önünde, “Doğru olanı yap” yazılı afişlerin altında bekleyen güvenlik güçleri…

New York Times gazetesi de üç gün süren oy verme süresi sırasında “Doğru olanı yap” kampanyası minibüslerinin Kahire’nin dört bir yanında yurtseverlik şarkıları eşliğinde seçmeni sandığa gidip “evet” demeye çağırdığını, muhalefetin ise medyada yer bulamadığı gibi, web sitelerinin bloke edildiğini yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler