Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçirdiği trafik kazası sonucunda 27 yıl bitkisel hayatta kalan kadın komadan çıktı

Münire Abdullah, 1991 yılında geçirdiği trafik kazası sonucunda beyninde oluşan hasar nedeniyle komaya girdi ve 27 yıl boyunca da durumunda değişiklik olmadı. Mayıs 2018’de ailesinin Almanya’daki hastaneye sevk etmesinden sonra, Abdullah gözlerini açtı.

Münire Abdullah, onu bitkisel hayata mahkûm eden trafik kazası gerçekleştiğinde 32 yaşındaydı. Hastanede 27 yıl geçtikten sonra, şu anda 60 yaşında olan Abdullah, ailesiyle birlikte Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE). Kaza, 1991 yılında oğluyla birlikte içinde bulunduğu otomobilin bir otobüse çarpmasıyla meydana geldi. Kaza sırasında üstüne kapanması dört yaşındaki oğlu Ömer Vebayr’ın hayatını kurtarsa da Münire Abdullah, ağır yaralandı.

“Bu ânı yıllarca hayal ettim”

Bugün 31 yaşında olan Ömer Vebayr, annesinin 27 yılını BAE gazetesi The National’a anlattı. Ömer, hiç pes etmediğini ve annesinin bir gün uyanacağına emin olduğunu belirterek, “Bu ânı yıllarca hayal ettim ve ilk söylediği şey benim adım oldu” dedi. Komadan uyanan Münire Abdullah, şu an acıyı hissedebiliyor ve çevresiyle diyalog kurabiliyor.

Yavaş ilerleyen bir süreç 

Abdullah, doktorları BAE Genel Konsolosluğu ile temasa geçtikten sonra, Güney Almanya’daki Bad Aibling’deki Schön Kliniği’nde tedavi edildi. Kliniğin sözcüsü Astrid Reining, bunun bir mucize olduğunu belirterek Abdullah’ın mükemmel bir tıbbi bakımdan geçtiğini söyledi.

Abdullah’nın tedavisiyle ilgilenen ve nöroloji uzmanı olan Friedemann Müller, 27 yıl sonra hiçbir hastanın komadan uyanamayacağını belirterek, “Hastanın fiziksel ve zihinsel durumu birkaç haftalık bir süre içinde muazzam bir iyileşme gösterdi. Artık çevresi ile bilinçli bir şekilde etkileşime girip tekrar aile yaşamına katılabiliyor” dedi. Doktorlar tedavi sürecinde ciddi bir özrü kalan ve tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Abdullah’ı fizik tedavi, ilaç ve ameliyat ile tedavi etti. Müller, Schön Kliniği’ndeki doktorların hastanın tedavisinde bütünsel bir yaklaşım sergilediklerini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.