Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’nın en büyük iki bankasının birleşme görüşmeleri olumsuz sonuçlandı

Almanya’nın en büyük iki bankası olan Deutsche Bank ve Commerzbank arasında yaklaşık altı haftadır süren birleşme görüşmelerinden sonuç çıkmadı.

Görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine yazılı bir açıklama yayınlayan her iki banka yönetimi de; yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonrasında, birleşme kararının hissedarların ve diğer ilgililerin çıkarlarına olumsuz yansıyacağı sonucuna vardıklarını duyurdu. Açıklamalarda, olası bir birleşmenin kârlılık riski, birleşme maliyetleri ve sermaye gereksinimleri nedeniyle umulan katma değeri sağlamayacağının anlaşıldığı dile getirildi.

Der Spiegel’in haberine göre; görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasında, Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing’in sürecin karmaşıklık ve zorluğunu düşünerek çekingen bir tavır sergilemesi de etkili oldu. Öte yandan; birleşmenin iptali kararında, yapılan araştırmalara göre Alman kamuoyunun yarısının birleşmeye karşı çıktığının anlaşılması da önemli rol oynadı. Zira birleşme kararları hayata geçirilebilseydi, her iki bankadan 500 kadar şubenin kapatılacağı ve toplam 30 bin kadar çalışanın işsiz kalabileceği ortaya çıkmıştı. Bu durum, sendikaların birleşme görüşmelerine karşı sert bir tepki vermesine neden olmuştu.

Görüşmelerin sonlandırıldığı haberinin ardından Deutsche Bank hisseleri yüzde 3.25 değer kazanırken Commerzbank hisseleri yüzde 1.81 düştü.

Diğer taraftan, New York Times’ın haberine göre; birleşme görüşmelerinin sona ermesinin hemen ardından Commerzbank, kendisine Avrupa’da yeni bir partner bulabilmek için harekete geçti. Gazeteye konuşan finans analistleri, Commerzbank’ın yeni partnerlerinin Hollanda merkezli ING Grubu ya da İtalya merkezli UniCredit olabileceğini dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.