Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antarktika’da bir penguen kolonisi yok oldu

New York Times’dan Karen Weintraub, Cambridge Üniversitesi tarafından hazırlanan bir çalışmaya dayanarak yazdığı haberinde, 2016 yılında Antarktika’daki Halley Körfezi’ne taşınan ve uydudan takip edilen kıtanın ikinci en büyük penguen kolonisinin yeni yerine adapte olamadığı ve “yetiştirilmelerinde yaşanan vahim başarısızlık” sonucu yok olduğunu yazdı.

Yazıda, raporu hazırlayanlardan Philip N. Trathan’ın, penguenlerin son derece kırılgan olduğu ve Halley Körfezi’nin sanıldığı kadar güvenli olmadığı yönündeki değerlendirmelerine yer verildi.

Britanya Antarktika Araştırma Grubu (BAS) da penguenlerin yetiştirilmesinde vahim bir başarısızlık yaşandığını aktardı. Raporda penguenlerin sıcak havalara ve buzulun çevresinde esen şiddetli rüzgarlara aşırı duyarlı olduğu, Körfez’in ise 60 yıldan bu yana El Nino etkisinde olduğu, 2015 yılının Eylül ayının ise özellikle fırtınalı geçtiği belirtildi.

Bu penguenler genellikle nisan-aralık ayları arasını burada geçiriyor, ancak yavrular tüylenmeye başladığında ya da uzuvları uçabilecek kadar geliştiğinde yer değiştiriyordu. Fakat, raporda belirtildiğine göre rüzgarlar, yavrular gelişimini tamamlamadan başladı. Bu da yavruların büyüyememesine neden oldu.

Trathan’a göre, yaklaşık 14.500-25000 arası yumurta ya da yavru, bu nedenle daha ilk senede kaybedildi. Çalışmada, son üç yıl içindeki düşüşün daha önce eşi benzeri görülmemiş bir düşüş olduğu belirtildi. Süreç, “neredeyse külliyen başarısızlık” olarak tanımlandı.

Bugün dünya çapında 54 kolonide toplam 130 bin-250 bin arası penguen yetişiyor. 1956’dan bu yana bölgedeki penguenleri takip eden İngiliz araştırmacılar şimdiye kadar bu denli büyük ölçekte bir düşüş görmediklerini söylüyor.

Bununla birlikte, Halley Körfezi’ndeki penguen popülasyonunun dünyadakinin yalnızca yüzde 8’ine tekabül ettiğini belirten Trathan’a göre; “Halley Körfezi’ndeki durum, türün yok olacağının işareti olarak okunmamalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.