Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM: “ABD ve Afgan güçleri Taliban’dan daha fazla sivil öldürdü”

Birleşmiş Milletler (BM) on yıl önce Afganistan’daki sivil ölümlerini belgelemeye başladığından beri ilk defa ABD ve Afgan güçlerinin öldürdüğü sivillerin sayısı, Taliban ve diğer grupların öldürdüğü sivil sayısını geçti.

2019 yılının ilk üç ayını kapsayan rapora göre Amerikan ve Afgan güçleri toplam 448, Taliban, IŞİD ve diğer hükümet karşıtı gruplar ise 227 sivilin ölümünden sorumlu.

Yani, rapora göre ABD ve hükümet yanlısı güçler toplam sivil ölümlerinin yarısından fazlasının sorumlusu.

Sadece ABD’nin hava operasyonlarında, yarısı kadın ve çocuk 145 sivil öldü. Zaten genelde insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırılar, ölüm nedenleri arasında ilk sırada. Diğer ölüm sebepleri silahlı çatışmalar patlayıcılar.

ABD Silahlı Kuvvetlerinin Afganistan Sözcüsü Albay Dave Butler, ABD’nin “operasyonlarda hassas olmaya çabaladığını,” sivil ölümlerin çözümünün ise tarafların uzlaşısından geçtiğini söyledi.

Raporda ilginç bir veri daha var. Bu yılın ilk üç ayında, taraflar Katar’ın başkenti Doha’daki barış görüşmelerinde ellerini kuvvetlendirmek için askeri operasyonlarını hızlandırdılar. Fakat aynı dönemde, intihar saldırılarının sayısında azalma yaşandı.

Raporda “Sivil ölümlerindeki bu azalmanın sivilleri korumak için tarafların aldığı önlemlerden mi yoksa çatışmanın tarafları arasındaki barış görüşmelerinin devam etmesinden mi kaynaklandığı bilinmemektedir” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.