Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Türkiye üçüncü bir Amerikan konsolosluğu çalışanına daha, ayrıca eşi ve kızına terör suçlamasıyla dava açıyor

Reuters haber ajansı, İstanbul savcılığının ABD’nin İstanbul Konsolosluğu’nda güvenlik amir yardımcısı olarak görev yapan Nazmi Mete Cantürk ile eşi ve kızı hakkında, ‘silahlı terör örgütüne üyelik’ suçlamasıyla dava açmaya hazırlandığını duyurdu. Haberde, 31 Ocak 2018’den bu yana ev hapsinde tutulan Cantürk hakkındaki iddianamenin 8 Mart’ta tamamlandığı ancak kamuoyuyla paylaşılmadığı bildirildi. Reuters’in metnine ulaştığı iddianamede, Cantürk’ün çok sayıda FETÖ mensubuyla iletişim halinde olduğu ve “elde edilen kanıtların, şüphelinin FETÖ talimatları doğrultusunda faaliyetlerde bulunduğuna işaret ettiği” belirtiliyor. Habere göre, Cantürk aleyhindeki davanın ilk duruşması 25 Haziran’da görülecek.

Amerikan Konsolosluğunda çalışan iki Türk vatandaşı daha, 2017 yılında terörizm ve casusluk suçlamaları ile tutuklanmış, bunun üzerine ABD göçmenlik dışındaki vize başvurularını askıya almıştı. Adı geçen konsolosluk çalışanlarından Metin Topuz’un ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın gelecek duruşması 15 Mayıs’ta görülecek. ABD’nin Adana Konsosluğunda çevirmen olarak çalışan Hamza Uluçay ise dört buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra geçen ocak ayında serbest bırakılmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ay başında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile Washington’da yaptığı görüşmede, Topuz ve Cantürk’le ilgili davaların da bir an önce sonuçlandırılmasını istemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.