Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook: 50 yıl içinde ölü kullanıcı sayısı yaşayanların sayısını geçecek

Oxford İnternet Enstitüsü araştırmacılarının yaptığı araştırmaya göre, Facebook şu anki hızıyla büyümeye devam ederse sitenin 2100 itibariyle 4,9 milyar ölü kullanıcısı olabilir. Büyüme tamamen durmuş olsa bile, çalışma, Facebook’un 2100 yılına kadar yaklaşık 1,4 milyar ölü kullanıcı rakamına ulaşacağını ortaya koyuyor. Bu senaryoda 2070 yılına gelindiğinde, ölüler yaşayanları çoktan aşmış olacak.

Guardian’ın haberine göre Oxford İnternet Enstitüsü’nden Carl Öhman, Birleşmiş Milletler nüfus verilerine ve Facebook’un İzleyici Trendleri Aracından alınan bilgilere dayanarak elde edilen bulguların “veriler üzerinde kimin hak sahibi olacağı, bunların ailelerin ve yakınların yararına en iyi şekilde kullanılabileceği ve gelecekte tarihçilerin geçmişi anlamak için bunlardan yararlanacağı konusunda belirsizlikler” gibi tartışmaları gündeme getireceğini belirtiyor.

Araştırmacı ve yazar David Watson ise verilerin “kâr amacı güden” tek bir şirketin elinde olmasının tehlike arz ettiğini söylüyor: “Tarihte hiç bu kadar büyük bir insan davranışı ve kültürünün bir arşivi bir yerde toplanmamıştı. Bu arşivi kontrol etmek, bir anlamda, geçmişimizi kontrol etmek olacaktır.”

Guardian’a açıklamalarda bulunan bir Facebook sözcüsü, şirketin çalışmanın birtakım sonuçlarına katılmadıklarını belirtti. Sözcü yaptığı açıklamada “insanların yaşamındaki eşsiz konumumuza derinden saygı duyduğunu” ve “dijital çağda miras oluşturma konusundaki konuşmasında rolünü ciddiye aldığını” kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.