Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhuriyet davası: AYM’den 4 başvuruya ret, Kadri Gürsel ve Murat Aksoy için hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet gazetesi davasında beş yılın üstünde hapis cezasına mahkûm edilen Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Akın Atalay ve Bülent Utku’nun bireysel başvurusuyla ilgili hak ihlali olmadığına karar verdi. Aynı davada yargılanan Kadri Gürsel ile gazeteci Murat Aksoy’un ise kişi güvenliği ve özgürlüğü ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Karar, altı muhalif üyenin oyuna karşılık dokuz oyla alındı. AYM tarafından, Murat Aksoy’a 40 bin TL tazminat ödenmesine de karar verildi. Gazeteci Murat Aksoy kararı değerlendirirken “AYM hakkımı teslim etti” dedi.

Kararı Medyascope’a değerlendiren Cumhuriyet gazetesi davası avukatlarından Tora Pekin, kararın henüz AYM sistemine yüklenmediğini belirterek şunları söyledi:

“Eğer bu kez ihlal yok dendiyse bu AYM’nin artık basın özgürlüğünü korumaya çalışmaktan tamamen vazgeçtiği anlamına gelir. Her şey bir kenara, eğer arkadaşlarımızı terör örgütleri adına suç işlemekle ya da o örgütlere yardımla suçluyorsanız, bunun kanıtını göstermek zorundasınız. 31 Ekim 2016’dan bu yana buna ilişkin hiç kimse, tek bir delil kırıntısı gösteremedi. Gösteremez de çünkü yok. AYM yargıçlarının bugün kendilerini rahat ettirecekse de ileride utanç duymalarına neden olacak bir karar vermeyeceğini umuyorum.”

Mahkeme, kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarı Ali Bulaç ile ‘darbe çağrışımı’ davasında tutuklu yargılanan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın bireysel başvurularını da yarın (03.05.2019) karara bağlayacak.

Ne olmuştu?

Cumhuriyet Gazetesi Eski Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, 26 Aralık 2016’da dava kapsamında tutukluyken AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Aradan geçen 2,5 yılda Sabuncu, 7,5 yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Dosyası Yargıtay’da, temyizde bulunan Sabuncu’nun, 9 Kasım 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı bireysel başvuru ise henüz görüşülmedi.

Sabuncu gibi Ahmet Şık da aynı gerekçeyle 10 Ocak 2017’de AYM’ye başvurdu. Şık, geçen süre içinde 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şık’ın dosyası da Yargıtay’da. Şık, 10 Mayıs 2017’de de AİHM’e bireysel başvuruda bulundu. Başvuru, hâlâ görüşülmedi.

Başvurusu reddedilen avukat Akın Atalay da Cumhuriyet davası kapsamında 17 ay tutuklu yargılandı. Dava kapsamında 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Dosyası Yargıtay’da, temyizde. Atalay’ın da AİHM’e başvurusu bulunuyor.

Dava kapsamında dokuz ay tutuklu yargılanan avukat Bülent Utku, 4,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar, İstinaf Mahkemesi tarafından onandı. Utku’nun infazının tamamlanması için 1 yıl 7 ay 20 gün daha cezaevinde kalması gerekiyor.

Kadri Gürsel de 26 Aralık 2016’da, aynı gerekçeyle AYM’ye başvurdu. Gürsel, dava kapsamında 11 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. 2,5 yıl hapis cezası alan Gürsel’in cezası İstinaf Mahkemesi’nce onandı. Gürsel, hapis cezasının infazını tamamladığı için hapse girmeyecek.

Gazeteci Murat Aksoy, darbe girişiminin ardından FETÖ soruşturması kapsamında yazıları ve Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek yargılandığı davada 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. 421 gün cezaevinde kalan Aksoy önce tahliye edildi, cezası onanınca tekrar hapse girdi. Yasa gereği cezası 1 yıldan az olduğu için denetimli serbestlik kararıyla tahliye edilmesi gerekiyordu. Ancak Aksoy, cezaevinde 45 gün daha kaldı, sonra serbest bırakıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.