Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Sanayi Odası, Türkiye İmalat PMI’ı Nisan 2019 verilerini açıkladı: Üretim 13 aydır yavaşlıyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye İmalat PMI’ı Nisan 2019 raporunu açıkladı. Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İSO Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), nisan ayında 46,8 seviyesinde gerçekleşti. Bu seviye, imalat sektörünün faaliyet koşullarında yavaşlamanın devam ettiğini gösteriyor. Yavaşlama trendi 13’üncü ayı geride bıraktı.

Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre nisanda 46,8 seviyesinde gerçekleşen İSO Türkiye İmalat PMI’ı, martta 47,2’ydi. Anket sonuçlarının paylaşan İSO açıklamasında şu değerlendirmeye yer verildi:

Girdi maliyetlerindeki en sert artış nisanda yaşandı

“Yeni siparişlerdeki yetersizliğin yansıması olarak üretim düşüş kaydetti. Nisan ayında zorlu talep koşullarının devam etmesi, hem toplam yeni işlerde hem de yeni ihracat siparişlerinde yavaşlamaya yol açtı. Ancak yeni ihracat siparişlerindeki yavaşlama toplam yeni siparişlerdekine kıyasla çok daha ılımlı gerçekleşti. Üretimdeki yavaşlama devam ederken imalatçılar istihdamı genel olarak aynı düzeyde tuttu. Bu gelişmede bazı firmaların olumlu beklentileri ve yeni ürün geliştirmeye yönelik çalışmaları etkili oldu. Anket verileri girdi maliyetlerinde geçen yılın ekim ayından beri en sert artışın yaşandığına işaret ederken, firmalar bu durumu Türk lirasının dolar karşısındaki zayıflığına bağladı. Bunun yansıması olarak nihai ürün fiyatları enflasyonu son altı ayın en yüksek hızında gerçekleşti. Yeni siparişlerdeki yavaşlığın yansıması olarak firmalar stok azaltmaya nisan ayında da devam ettiklerini belirtti. Girdi talebinin azlığına rağmen ödemelere ilişkin yaşanan zorlukların etkisiyle tedarikçilerin teslimat süreleri uzamaya devam etti.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.