Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela Devlet Başkanı Maduro orduyu arkasına alıp gövde gösterisi yaptı

Venezüela’da muhalefet lideri Juan Guaido’nun çağrısıyla başlayan Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirme girişimi âkim kalırken, moral üstünlük Maduro tarafına geçmiş görünüyor. Maduro askerlerle beraber “sadakat yürüyüşü”ne çıkarak gövde gösterisi yaptı, muhaliflerine gözdağı verdi. Guaido’nun genel grev çağrısı ise karşılıksız kaldı.

“Ordunun Bolivar’ın Ülkesine Sadakati Yürüyüşü” adı verilen etkinlikte Maduro gövde gösterisi yaptı.

Askerlere hitap eden Maduro “sadakatin bu zamanlarda kolektif bir değer olduğunu” söyledi.
Muhalefet lideri Guaido “Özgürlük Harekatı”nın son aşamasında olunduğunu tekrarlayarak taraftarlarına kararlı olma çağrısında bulundu.

İddia: “Savunma Bakanı Padrino ABD’yle görüşüyordu, son anda fikrini değiştirdi”

Öte yandan İspanyol gazetesi ABC’de yer alan habere göre, gazeteye konuşan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir isim, girişimden önce ABD’nin Maduro’yu tutuklaması için rejimin kilit isimlerinden Venezüela Savunma Bakanı Vladimir Padrino’yla anlaştığını, fakat Padrino’nun son anda fikir değiştirdiğini iddia etti.

Savunma Bakanı Padrino (solda), dünkü yürüyüşte Maduro’ya eşlik ederken.

Gazeteye göre, beraberinde diğer generallerle Padrino, Guaido tarafından hazırlanan anlaşmaları kabul etmişti. Yol haritasına göre Küba’ya gitmeyi kabul etmemesi durumunda Maduro tutuklanacak, sonrasında bir ay içinde seçimler yapılacak ve Guaido, geçici devlet başkanı olarak tanınacaktı. Yüksek Mahkeme Başkanı Maikel Moreno da 2017’de bir devlet başkanlığı kararnamesi ile muhalefetin çoğunlukta olduğu meclise alternatif olarak kurulan Kurucu Meclis’i yasa dışı ilan edecekti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, 1 Mayıs günü Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Devlet Başkanlığı Muhafız Birliği Komutanı Ivan Hernandez ve Yüksek Mahkeme Başkanı Maikel Moreno’ya seslenerek “Bugün Venezüela’daki demokrasi hareketinde oynadığınız rolü çok iyi biliyorsunuz. Venezüela için doğru olanı yapın” çağrısında bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.