Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın Çin’i tehdit twiti Türk lirasını vurdu

ABD Başkanı Donald Trump pazar günü Twitter hesabından, sürpriz şekilde, Çin ile ticaret müzakere sürecinin çok yavaş ilerlediğini ve 10 Mayıs’tan itibaren yüzde 10’luk vergi dilimini yüzde 25’e yükselteceğini açıkladı.

Trump, “Çin, 10 aydır ABD’ye 50 milyar dolar değerindeki yüksek teknoloji ürünlerinde yüzde 25, 200 milyar dolar değerindeki diğer ürünlerinde ise yüzde 10 gümrük vergisi ödüyor. Bu yüzde 10, cuma günü yüzde 25’e çıkacak. Çin’den gelen 325 milyar dolar değerindeki diğer ürünler halen vergilendirilmiyor ancak yakında yüzde 25 olacak” diye yazdı. ABD Başkanı ayrıca, “Çin ile ticaret anlaşması devam ediyor ancak tekrar müzakere etmek istemeleri nedeniyle çok yavaş ilerliyor” dedi.

Trump’ın açıklamasının ardından Çin’in Şanghay endeksi yüzde 5,2, ABD’nin S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 2 ve Brent petrol fiyatı yüzde 2,15 düştü.

Trump’ın açıklamaları uzun süredir yabancı para birimleri karşısında değer kaybını sürdüren ₺’yi de vurdu. Sabah saatlerinde $/₺ kuru 6’yı geçti. Trump’ın Çin’e gümrük vergilerini artırma kararının yankıları ardından gözler YSK’nın bugün vermesi beklenen İstanbul kararına dönmüşken kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin BB olan kredi notunu teyit ederken, negatif olan not görünümü değiştirmedi.

Fitch’ten cuma gecesi yapılan açıklamada, Türkiye’nin kredi notu ve negatif not görünümünün zayıf dış finansmanını, geniş dış finansman gereksinimini, düşük döviz rezervlerini, yüksek net dış borcunu, yüksek enflasyonunu, ekonomik oynaklık geçmişini ve politik ve jeopolitik risklerini yansıttığını belirtti.

₺ yılbaşından beri yüzde 11’in üzerinde değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

YSK, İstanbul seçimlerinin iptaline yönelik başvuruyu görüşmek üzere bugün saat 14.30’da toplanacak. Kararın bugün açıklanabileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu yaptığı konuşmasında seçimlerin tekrar edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.