Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, savaş suçu işlediği gerekçesiyle mahkum olan eski askeri affetti

ABD Başkanı Donald Trump, Irak’ta gözaltına alınan bir kişiyi öldürmek suçundan 2009 yılında hapis cezasına çarptırılan eski bir ABD askerini affetti.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders, yaptığı açıklamada, Trump’ın eski üsteğmen Michael Behenna’yı bağışlayarak, ona itibarını geri verdiğini duyurdu. Behenna’nın davasının ordudan, yetkililerden ve halktan geniş destek gördüğünü söyleyen Sanders, eski üsteğmenin “örnek bir mahkum olduğunu ve affedilmeyi hak ettiğini” ileri sürdü.

Behenna, Irak’taki bir çatışma bölgesinde El Kaide üyesi olduğu iddia edilen bir kişiyi öldürmekle suçlanıyordu.

Washington Post’un haberine göre, Irak’ta görev yaparken iki arkadaşını bir bombalı saldırıda kaybeden Behenna, olayla ilişkili olduğu iddiasıyla gözaltına alınan ve delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakılan Iraklı Ali Mansur’u daha sonra izni ve yetkisi olmadan sorgulamıştı. Behenna, çırılçıplak soyduğu Mansur’a sorgu sırasında iki el ateş etmişti. Irak polisi, olayın ertesi günü Mansur’un cesedini bulmuştu.

Mansur’un sorgu sırasında kendisine taş attığını iddia eden Behenna, meşru müdafaada bulunarak ateş ettiğini söylemişti. Behenna mahkemede, “Ali Mansur’un silahımı alıp bana doğrultmasından korktum” demişti.

Askeri mahkeme, Behenna’yı 25 yıl hapse mahkum etmiş, ancak ABD Askeri Temyiz Mahkemesi, Behenna’nın meşru müdafaa iddiasının yeterince değerlendirilmediğini söylemiş, Ordu Af ve Şartlı Tahliye Kurulu ise eski askerin cezasını 25 yıldan 15 yıla indirmişti. Cezasının üzerinden 5 yıl geçmesinin ardından Behenna, 2014 yılında şartlı tahliye edilmişti.  

Trump’tan af bekleyen başka savaş suçluları da var

Benzer şekilde, 2017 yılında Irak’ta savaş suçu işlediği iddia edilen Amerikan Donanması’na bağlı seçkin Özel Kuvvetler Birliği komutanlarından Edward Gallagher da Trump’tan af bekliyor. 28 Mayıs’ta askeri mahkemede yargılanmaya başlayacak olan 39 yaşındaki Gallagher’ın Musul’da IŞİD’e yönelik yürütülen operasyonlar sırasında savaş suçu kapsamında değerlendirilecek suçları ise şöyle: Kalabalığa rastgele ateş açmak, yoldan geçen bir kadını nişan alıp öldürmek, yine bir çocuğu keyfi bir şekilde öldürmek, yaralı halde ele geçirilen 18 yaşından küçük bir IŞİD’liyi bıçaklayarak öldürmek ve gözaltında ölen bir tutuklunun cesediyle poz vermek. Gallagher ayrıca delil karartmak ve tanıkları tehdit etmek gibi suçlamalarla da karşı karşıya.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.