Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela: Guaido’nun yardımcısı gözaltına alındı

Venezüela’da Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Egdar Zambrano, çarşamba günü Venezüela istihbaratı SEBIN görevlileri tarafından gözaltına alındı. Zambrano, 30 Nisan’da muhalefet lideri ve Meclis Başkanı Juan Guaido’nun öncülük ettiği askeri ayaklanma girişiminden bu yana gözaltına alınan ilk milletvekili oldu.

30 Nisan’daki darbe girişiminin başladığı La Carlota Hava Üssü’nde Guaido’nun yanındaki isimler arasında Zambrano da vardı.

Çarşamba gecesi gerçekleştirilen gözaltı hakkında attığı tweet’lerde Zambrano, partisi Demokratik Eylem’in (AD) Caracas’taki merkezinin yakınlarında istihbarat görevlileri tarafından durdurulduğunu, aracından inmeyi reddedince çekici kullanılarak genellikle siyasi mahkumların tutulduğu ünlü hapishane Helicoide’ye götürüldüğünü söyledi.

Muhalefet lideri Guaido ise Twitter’da yaptığı açıklamada “rejimin devlet başkan yardımcısını kaçırdığını” belirterek “Gözaltı emrini verenler bunun bedelini ödeyecek” dedi.

Darbe girişiminin intikamı

Maduro rejimi son günlerde darbe girişimine bulaşmış muhalif siyasetçileri iyice kıskaca almaya başladı. En az 10 Ulusal Meclis milletvekili ihanet, komplo kurmak ve isyan gibi suçlamalarla karşı karşıya.

Salı günü Yüksek Mahkeme, askeri ayaklanmaya destek verdikleri gerekçesiyle yedi milletvekili hakkında “vatana ihanet”, “isyan” ve “komplo” suçlamalarıyla hukuki süreç başlatmıştı. Yüksek Mahkeme, çarşamba günü üç milletvekiline daha aynı suçlamaları yöneltti.

Maduro yanlılarının elindeki Kurucu Meclis, yargı yolunu açmak için bu milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmıştı.

ABD’den açıklama: “Sonuçları olacak”

ABD’nin Venezüela Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada ise, Edgar Zambrano’nun keyfi tutuklanmasının “yasa dışı ve affedilemez” olduğu belirtildi. Zambrano’nun güvenliğinden Maduro ve suç ortaklarının sorumlu olduğunu belirten Büyükelçilik, Zambrano hemen serbest bırakılmazsa bunun “sonuçları olacağını” duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.