Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaptırımlar nedeniyle halkı açlıkla sınanan Kuzey Kore, yeni füze denemeleriyle yardım istiyor

Kuzey Kore bu sabah, bir hafta içindeki ikinci füze denemesini yaptı. Haberi Güney Kore ordusu duyurdu. Pyongyang yönetimi geçen cumartesi günü de kısa menzilli (70 ila 200 kilometre) füze atışı yapmıştı. Bunlar, Kasım 2017’deki kıtalararası balistik füze atışından sonraki ilk denemeler olarak kayıtlara geçti. Kuzey Kore’nin füze denemeleri ülkenin lideri Kim Jong-un ile ABD Başkanı Donald Trump’ın sonuçsuz kalan görüşmelerini izledi. Ancak, her iki denemede de kısa menzilli füzeler atıldığından, Kim’in uzun menzilli ve nükleer füze denemeleri yapmayacağı taahhüdüne bağlı olduğu anlaşılıyor.

ABD ekonomik yaptırımlara son vermek için Kuzey Kore’nin kayıtsız şartsız nükleer silah programını sona erdirmesini istiyor. Kim Jong-un ise aşamalı bir programla her bir nükleer silahsızlanma adımı karşılığında bir grup yaptırımın kalkmasını öneriyor. Kuzey Kore lideri geçen ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi ertesinde, ülkesinin askeri hedef olmayacağına dair uluslararası güvence verilmesi halinde ABD’nin teklifine daha yakın durabileceğinin işaretini de vermişti.

Son nükleer denemeler, halkı kıtlıkla sınanan Kuzey Kore’nin müzakere masasına dönmek için şartları zorladığına işaret ediyor. Ülkede son 10 yılın en kötü hasadının alınması ertesinde gıda, karne ile dağıtılmaya başlanmış durumda. Üstelik verem vakaları da tırmanıyor.

10 milyon kişi kıtlık tehdidiyle karşı karşıya

Washington Post gazetesinin görüştüğü yardım çalışanları ve gıda güvenliği uzmanları, ABD’nin “maksimum baskı” politikasının insani krizi derinleştirmesinden endişe duyduklarını anlatıyor. Zira uygulanan yaptırımlar Kuzey Kore’nin petrol ithal etmesine engel ve bu durum tarım sektörünü çökertmiş durumda. Yakıt olmadığı için ekimde, sulamada ve hasatta makine kullanılamıyor. Ürünlerin nakliyesi bile doğru dürüst yapılamıyor. Yine yaptırımlar nedeniyle yedek parça ve gübre de ithal edilemiyor. Birleşmiş Milletler geçen cuma, ülkede 10 milyon kişinin bir sonraki hasada kadar kendilerine yetecek gıdadan mahrum olduğunu duyurdu.

Kuzey Kore 1990’larda yüz binlerce insanın ölümüne neden olan korkunç bir kıtlık yaşamıştı. Uzmanlar -ülkenin füze denemeleriyle yaptığı “yardım çağrısı”na yanıt verilmezse- bir yenisinin kapıda olduğu uyarısında bulunuyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.