Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da “babalık izni” kullanan erkekler yeniden çocuk sahibi olmak istemiyor

İspanya, Mart 2007’de yeni baba olanlara iki haftalık “babalık izni” veren ulusal politikaya geçmiş ve bu politika ülkede son derece popüler olmuştu. Uygulamanın başladığı ilk yıl babaların yüzde 55’i ücretli babalık iznini tercih etmiş ve bu oran ilerleyen yıllarda artmıştı. Ekonomistler, İspanya’nın bu politikasından önce ve sonra neler olduğunu inceledi ve beklenmedik sonuçlar elde etti. 

İzin kullanan babalar yeniden çocuk sahibi olmak istemiyor 

Barselona Üniversitesi’nden ekonomist Lidia Farré ve Pompeu Fabra Üniversitesi’nden Libertad González bir ekonomi dergisinde konuyla ilgili bir araştırma yayınladı. Araştırmaya göre en fazla ilgi çeken detay, erkeklerin bu uygulamadan sonra çocuk yetiştirmedeki maliyeti görüp eskiye oranla daha az çocuk istemeleri oldu. Babalık iznini kullanan 21 ile 40 yaş arasındaki erkeklerin anketleri, öncekinden daha az çocuk istediklerini gösterdi. Farré ve González, babaların maliyetten ve annelerin yaşadığı zorluklardan dolayı tercilerini değiştirdiğini belirtiyor. Ayrıca araştırma, daha yaşlı çiftlerin uygulama başladıktan sonraki altı ay içerisinde başka bir çocuğa sahip olma ihtimalinin daha düşük olduğunu gösteriyor. 

Araştırmacılar, tek bir ülkeyi baz alıp genel sonuçlar çıkarılmaması gerektiğini de belirtti. Erkeklerin eskiye oranla daha az baba olma isteğinde, finansal kriz gibi diğer faktörlerin de etkili olabileceği araştırmada dile getiriliyor.  Global Gelişim Merkezi’nde ekonomist olan David Evans, bu araştırmada verilen sonuçların başka ülkelerde geçerli olacağına inanmakta tereddüt ettiğini ve bunun nedenlerinden birinin de “İspanya’da neredeyse hiçbir erkeğin uygulamadan önce babalık izni kullanmaması” olduğunu söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.