Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’daki darbe girişiminin perde arkası

Venezüela’da 30 Nisan tarihinde gerçekleştirilen başarısız darbe girişiminden bir hafta önce, 23 Nisan günü, dört adam Yüksek Mahkeme Başkanı Maikel Moreno’ya ait dağ yamacındaki bir villanın terasında oturuyordu. Başkent Caracas’ın loş ışıkları altlarında parıldarken bu dört adam, Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirme planı hakkında tartışıyordu.

Washington Post gazetesinin görüşmelere katılan bir kişi, önde gelen bir muhalefet temsilcisi ve görüşmeler hakkında bilgilendirilen ABD’li bir yetkiliye dayandırarak hazırladığı haber, 30 Nisan’da Maduro’yu devirme girişiminde neyin yanlış gittiği yolundaki kilit soruya ışık tutuyor.

Yüksek Mahkeme Başkanı Maikel Moreno, bu ayın başlarında bir açıklama yaparken.

Maduro’nun istihbarat şefi General Manuel Ricardo Christopher Figuera ve 39 yaşındaki Miami’de yaşayan işadamı Cesar Omaña, Başyargıç Moreno ile haftalardır görüştükleri bir anlaşmayı imzalamaya çalışıyorlardı. Figuera ve Omaña, Maduro’yu devirme planının bir parçasıydı, fakat Moreno’nun yardımına ihtiyaçları vardı.

Juan Guaido 30 Nisan’da hapisteki muhalefet liderlerinden Leopoldo Lopez ve bir grup asker eşliğinde Caracas’taki La Carlota Havaüssü’nün yanındayken sürpriz bir video paylaşıp halkı ve orduyu ayaklanmaya davet etmiş, fakat çağrıları yanıtsız kalmıştı. Müdahale eden hükümet güçleri dört kişiyi öldürmüş, onlarca kişiyi de yaralamıştı.

Girişimden bir buçuk saat sonra Moreno, yaptığı açıklamada girişimi kınamış, başında olduğu mahkeme ise “vatana ihanet” suçlamalarıyla çok sayıda muhalefet milletvekiline dava açmıştı.

Plana göre Moreno, Guaido’yu geçici devlet başkanı ilan edecek ve ülkeyi erken seçimlere götürecekti. Görüşmede bulunan bir kişiye göre Yüksek Mahkeme kararı, “ordunun onurlu bir biçimde geri adım atması için” zorunluydu.

Washington Post’un incelediği taslaklara göre Moreno, Maduro’nun Kurucu Meclis tarafından tanınmasını geri çekecek ve siyasi tutukluların durumunu gözden geçirecekti. En önemlisi, Yüksek Mahkeme muhalefetin elinde olan Maduro’yu “gaspçı” ilan eden Ulusal Meclis’in elinden alınan yetkilerini geri verecekti.

Bu üç kaynak, Moreno’nun işbirliği konusunda kararsız olduğunu, sonrasında fikrini değiştirmesinin planın çökmesinde önemli bir rolü olduğunu belirtiyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, 1 Mayıs’ta attığı tweet’te “Bugünkü demokrasi hareketinde oynadığınız rolü biliyorsunuz” diyerek aralarında Moreno’nun da olduğu üç üst düzey yetkiliyi harekete geçmeye çağırmıştı.

“Neden Guadio?”

O gece içi kül ve Küba purosu izmaritleriyle dolu küllüğün önünde oturan Moreno’nun şüpheleri vardı. 53 yaşındaki yargıcın, geçen ocak ayında kendini devlet başkanı ilan eden Juan Guaido hakkında endişeleri vardı.

Ayrıca planın başarısız olması durumunda “ABD’ye kaçıp Walmart’ta (ABD’nin en yaygın süpermarket zinciri) eşinin çantasını taşımak” istemiyordu. Görüşmede bulunan kaynağa göre Moreno, “Neden Guaido?” diye sorup geçici devlet başkanı olarak farklı bir isim önermişti: kendisini.

1 Mayıs’taki protestolardan bir görüntü.

23 Nisan’daki görüşmeye katılan kaynak, sonrasında aynı hafta içinde iki görüşme daha yapıldığını, 28 Nisan’daki son görüşmede Moreno’nun şüphelerinin arttığını anlattı. Moreno, Yüksek Mahkeme kararından önce ordunun desteğinin garanti edilmesini istiyordu.

Darbe girişiminin düzenleyicileri o gün Moreno’yla umutsuzca ulaşmaya çalıştılar, fakat başaramadılar. Yavaş yavaş başta Guaido’ya destek veren askerler uzaklaşmaya başladı. Destek sözü veren diğerleri ise hiç ortaya çıkmadı.

Bir muhalefet yetkilisi, “Moreno harekete geçseydi, Maduro’nun yakın çevresindeki çatlakların daha da derinleşeceği” yorumunda bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.