Venezüela’da 30 Nisan tarihinde gerçekleştirilen başarısız darbe girişiminden bir hafta önce, 23 Nisan günü, dört adam Yüksek Mahkeme Başkanı Maikel Moreno’ya ait dağ yamacındaki bir villanın terasında oturuyordu. Başkent Caracas’ın loş ışıkları altlarında parıldarken bu dört adam, Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirme planı hakkında tartışıyordu.
Washington Post gazetesinin görüşmelere katılan bir kişi, önde gelen bir muhalefet temsilcisi ve görüşmeler hakkında bilgilendirilen ABD’li bir yetkiliye dayandırarak hazırladığı haber, 30 Nisan’da Maduro’yu devirme girişiminde neyin yanlış gittiği yolundaki kilit soruya ışık tutuyor.
Maduro’nun istihbarat şefi General Manuel Ricardo Christopher Figuera ve 39 yaşındaki Miami’de yaşayan işadamı Cesar Omaña, Başyargıç Moreno ile haftalardır görüştükleri bir anlaşmayı imzalamaya çalışıyorlardı. Figuera ve Omaña, Maduro’yu devirme planının bir parçasıydı, fakat Moreno’nun yardımına ihtiyaçları vardı.
Juan Guaido 30 Nisan’da hapisteki muhalefet liderlerinden Leopoldo Lopez ve bir grup asker eşliğinde Caracas’taki La Carlota Havaüssü’nün yanındayken sürpriz bir video paylaşıp halkı ve orduyu ayaklanmaya davet etmiş, fakat çağrıları yanıtsız kalmıştı. Müdahale eden hükümet güçleri dört kişiyi öldürmüş, onlarca kişiyi de yaralamıştı.
Girişimden bir buçuk saat sonra Moreno, yaptığı açıklamada girişimi kınamış, başında olduğu mahkeme ise “vatana ihanet” suçlamalarıyla çok sayıda muhalefet milletvekiline dava açmıştı.
Plana göre Moreno, Guaido’yu geçici devlet başkanı ilan edecek ve ülkeyi erken seçimlere götürecekti. Görüşmede bulunan bir kişiye göre Yüksek Mahkeme kararı, “ordunun onurlu bir biçimde geri adım atması için” zorunluydu.
Washington Post’un incelediği taslaklara göre Moreno, Maduro’nun Kurucu Meclis tarafından tanınmasını geri çekecek ve siyasi tutukluların durumunu gözden geçirecekti. En önemlisi, Yüksek Mahkeme muhalefetin elinde olan Maduro’yu “gaspçı” ilan eden Ulusal Meclis’in elinden alınan yetkilerini geri verecekti.
Bu üç kaynak, Moreno’nun işbirliği konusunda kararsız olduğunu, sonrasında fikrini değiştirmesinin planın çökmesinde önemli bir rolü olduğunu belirtiyor.
.@vladimirpadrino, @Ivanr_HD, @MaikelMorenoTSJ: You know well the role you played in planning today’s move for democracy in Venezuela. You must now stand and do what is right for Venezuela. We, and the world, will hold you accountable for those Venezuelans who are injured today. https://t.co/w2MRrckVMN
— John Bolton (@AmbJohnBolton) May 1, 2019
“Neden Guadio?”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
O gece içi kül ve Küba purosu izmaritleriyle dolu küllüğün önünde oturan Moreno’nun şüpheleri vardı. 53 yaşındaki yargıcın, geçen ocak ayında kendini devlet başkanı ilan eden Juan Guaido hakkında endişeleri vardı.
Ayrıca planın başarısız olması durumunda “ABD’ye kaçıp Walmart’ta (ABD’nin en yaygın süpermarket zinciri) eşinin çantasını taşımak” istemiyordu. Görüşmede bulunan kaynağa göre Moreno, “Neden Guaido?” diye sorup geçici devlet başkanı olarak farklı bir isim önermişti: kendisini.
23 Nisan’daki görüşmeye katılan kaynak, sonrasında aynı hafta içinde iki görüşme daha yapıldığını, 28 Nisan’daki son görüşmede Moreno’nun şüphelerinin arttığını anlattı. Moreno, Yüksek Mahkeme kararından önce ordunun desteğinin garanti edilmesini istiyordu.
Darbe girişiminin düzenleyicileri o gün Moreno’yla umutsuzca ulaşmaya çalıştılar, fakat başaramadılar. Yavaş yavaş başta Guaido’ya destek veren askerler uzaklaşmaya başladı. Destek sözü veren diğerleri ise hiç ortaya çıkmadı.
Bir muhalefet yetkilisi, “Moreno harekete geçseydi, Maduro’nun yakın çevresindeki çatlakların daha da derinleşeceği” yorumunda bulunuyor.