Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD çelik ithalatına uyguladığı vergiyi yarıya düşürdü, ancak Türkiye’yi gümrüksüz ihracat kapsamından çıkardı

ABD, Türkiye’den çelik ithalatına uyguladığı yüzde 50 gümrük vergisini yeniden yüzde 25’e düşürürken, aralarında otomobilin de bulunduğu bazı ürünlerin ABD’ye gümrüksüz ihracatına imkan veren GTS sisteminden çıkardı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, önceki yıla kıyasla Türkiye’den ithal edilen çelik ürünlerinde yüzde 48 azalma görüldüğü vurgulandı. Türkiye çeliği için vergi oranı 13 Ağustos 2018’den geçerli olmak üzere yüzde 50’ye yükseltilmişti. ABD, 2017 yılında 1,83 milyon ton ile Türk çelik sektörünün en büyük ihracat pazarı konumundaydı.

Öte yandan ABD, daha önce duyurulduğu üzere Türkiye’yi “Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi”nden (GTS) çıkardı. GTS, aralarında otomobilin de bulunduğu bazı ürünlerin ABD’ye gümrüksüz girişine imkan veriyordu. Türkiye GTS sisteminde kalmak için girişimde bulunmuştu.

Türkiye, 2017 yılında gümrüksüz ihracat kapsamında ABD’ye 1,7 milyar dolar ihracat yapmış, aynı yıl gümrüksüz ihracat Türkiye’nin ABD’ye toplam satışının yüzde 17,7’sini oluşturmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.