Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın “Gezi”si: Protestolar parka kilise inşaatını engelledi, Putin halk oylaması istedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin dördüncü büyük şehri Yekaterinburg’da kent merkezindeki bir parkta yapılması planlanan ve günlerdir protesto gösterilerine neden olan kilise inşaatı için halk oylaması yapılmasını istedi. Putin’in devreye girmesiyle proje askıya alındı.

Yekaterinburg’un 300. kuruluş yıl dönümü olan 2023’te açılması planlanan kilisenin inşaatı için 13 Mayıs’ta Ekim Meydanı’ndaki parkın ortasında geniş bir alan tel örgülerle çevrildi. Aynı gün, kamusal bir yeşil alanın kiliseye dönüştürülmesine karşı çıkan ve projenin iptali için ilk açıklandığı 2010’dan bu yana kampanya yürüten aktivistlerin Facebook’tan halka yaptığı çağrı gün içinde karşılık buldu.

Önce birkaç yüz kişilik bir grup tellerin çevresinde el ele tutuşarak, kendi deyişleri ile “parkı kucakladı.” Ardından tel örgüler yıkılarak, inşaat alanı işgal edildi.

Özel güvenlik güçleri ile polisin müdahalesi göstericileri yıldırmadı, aksine eyleme katılanların sayısı giderek arttı. Dört gün boyunca binlerce kişinin katılımıyla devam eden gösterilerde, 100’e yakın kişi gözaltına alındı.

Dördüncü gün olan dün, Putin’in müdahalesi geldi. Soçi’de konuşan Rusya lideri, protestocuların “dinsiz” olup olmadığını sordu ve “İnsanlar genellikle kilise yapılmasını ister. Ama burada buna karşı protesto gösterisi yapılıyor” dedikten sonra, “Protestocular gerçekten kentin yerlisiyse, karışıklık yaratmak için Moskova’dan gitmedilerse, o zaman söylediklerine kulak verilmesi lazım” dedi.  

BBC Türkçe’nin aktarımıyla Putin şöyle devam etti: “Yerel yetkililer, tüm taraflarla bir araya gelip ideal çözümü bulmalı. Çözümü gerçekten orada yaşayanlar bulmalı. Bunu yapmanın kolay bir yolu var: Oylama yapmak. Azınlıkta kalanlar çoğunluğun istediğini kabul etmeli. Demokrasi budur. Ama azınlığın çıkarları da gözetilmeli. Kiliseyi kim yaptırıyorsa, yanına ağaçlar da dikilmeli. Anneler ve bebek arabası olanlar da düşünülmeli.”

Yekaterinburg Belediye Başkanı ise ilk aşamada halk oylaması değil ama bir kamuoyu yoklaması yapacaklarını duyurdu.

Bu arada, Sibirya’daki Krasnoyarsk kentinin Belediye Başkanı da, tıpkı Yekaterinburg’taki gibi kent merkezindeki parkta katedral inşa etme planlarından vazgeçtiklerini duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.