Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayvan, eşcinsel evliliği yasal hale getiren ilk Asya ülkesi oldu: “Artık dünyaya aşkın kazandığını gösterebiliriz”

Tayvan parlamentosu, eşcinsel bireylere evlenme hakkı veren ilk Asya ülkesi oldu. Cuma günü milletvekilleri, eşcinsel çiftlerin evlenmelerini ve devlet dairelerine evlilik kayıt başvurusunda bulunmalarını sağlayacak tasarıyı onayladı.

Evlilikte eşitliği savunan ve evlilik eşitliği platformunda kampanya yürüten Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, oylama sonrasında Twitter’da bir paylaşımda bulundu. Eşitlik yolunda büyük bir adım attıklarını belirten Tsai Ing-wen, “Bugün tarih yazma ve ilerici değerleri, Doğu Asya toplumlarında kök saldığını dünyaya gösterme şansımız var. Artık dünyaya aşkın kazandığını (#LoveWins) gösterebiliriz” tweetini paylaştı. 

“Başardıklarımız kolay değil”

Binlerce LGBTİ hakları destekçisi başkent Taipei’de şiddetli yağmura rağmen toplandı. Sivil Ortaklık Haklarının Desteklenmesi için Tayvan İttifakı’nın kurucusu ve Genel Müdürü Victoria Hsu, Tayvan’ın Asya’da eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk ülke olduğunu belirterek, “Başardıklarımız kolay değil. Bu cinsel yönelime dayalı ayrımcılığa son vermek için atılmış büyük bir adım” dedi.

27’ye karşı 67 oyla kabul edilen yasaya göre, eşcinsel çiftler belli yasalar çerçevesinde evlat edinebilecek. Milletvekilleri evlat edinme haklarıyla ilgili maddeyi ise daha eşit koşullara getirmek için hâlâ tartışıyor. LGBTİ destekçileri tasarıyı memnuniyetle karşıladı. LGBTİ destekçisi Cindy Su “Biz sadece bu topraklarda iyi yaşamak isteyen ve birbirlerini seven bir grup insanız” dedi. 

Uluslararası Af Örgütü Tayvan Genel Müdür Vekili Annie Huang, bu yasanın Asya genelinde bir dalgalanma yaratacağını ve Tayvan için uzun ve zorlu bir kampanya olduğunu belirtti. 

151 eşçinsel çift, evlenmek için randevu aldı 

Tayvan Anayasa Mahkemesi 2017 yılında, eşcinsellere evlilik hakkı tanınmasının anayasal bir hak olduğu yönünde karar açıklamış ve parlamentoya gerekli yasal düzenlemeyi yapmak için iki yıl süre vermişti. Bu süre 24 Mayıs’ta doluyordu. Şu anda 151 çiftin evlenmek için randevu aldığı belirtildi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.