Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik: İşsizlik Sigortası Fonu zarar ediyor

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve çalışma ekonomisti Doç. Dr. Aziz Çelik, İşsizlik Sigortası Fonu’nun zarar ettiğini savundu. Çelik, kişisel Twitter hesabından, son bir yılda Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 30,1 oranında artarken Fonun getirisinin yüzde 11,8’de kaldığını yazdı.

Fonun zararının “Nisan 2019 İşsizlik Sigortası Bülteni”nde açıkça görüldüğünü ifade eden Çelik’in tweetleri şöyle:

“Fon getirisinin (nemasının) enflasyonun oldukça altında gerçekleştiği bültende açıkça yer alıyor.

İşsizlik Sigortası Fonu 2017 ve 2018’de de zarar etti. Fonun getirisi ÜFE’ye göre hesaplanıyor. 2017’de ÜFE 15,47 iken Fonun getirisi 8,78 oldu. 2018’de ÜFE 33,64 olurken Fonun getirisi 10,57’de kaldı.

Türkiye’nin en büyük yatırım portföyüne sahip olan Fonun Nisan 2019 itibariyle 130,2 milyar TL varlığı var. Fon kaynaklarının yüzde 92’si devlet tahvillerine yatırılıyor.

İşsizlik Sigortası Fonu’nun zarar etmesinin temel nedeni ucuz kamu iç borçlanma aracı olarak kullanılmasıdır. Devlet tahvillerine yatırılan fon kaynakları piyasa faizlerinin altında nemalanıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.