Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bedelli askerlik ücreti 30 bin TL olacak, askerlik herkes için 6 aya inecek

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, basın mensuplarıyla bir araya geldiği iftar yemeğinde yeni askerlik sisteminin detaylarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Akar, sistemin ne zaman uygulamaya gireceği ile ilgili soruya, “Bunun kararını Cumhurbaşkanımız ve Meclis verecek” cevabını verdi.

Yeni askerlik sistemiyle ilgili Akar’ın açıkladığı detaylar şöyle:

Yeni askerlik sistemi

  • Bedelli askerlik ücreti 30 bin TL olacak ve ücret peşin ödenecek.
  • Bedelli askerlik yapacak olanlar bir ay temel askerlik eğitimi alacak. 
  • Askerlik herkes için altı aya inecek. 
  • Altı ay askerlik süresini tamamlayan kişilere, ikinci altı ay için er olarak çalışmak isteyip istemediği sorulacak. “Evet” demesi durumunda bu kişilere aylık 2 bin TL civarında ödeme yapılacak. İkinci altı ayını da tamamlayan kişiler ihtiyaç ve performansa göre askerlik mesleğini tercih edebilecek. Bu kişilerle sözleşme imzalanacak. Bu kişiler performansa göre astsubay, subay ve hatta general olabilecek.
  • Yeni sistemde yükümlü kaynağı “yükümlü erbaş/er”, “yedek astsubay”, “yedek subay”, “bedelli” ve “dövizli” olarak sınıflandırılacak.
  • Yılda 145 bin kişi bedelli askerlikten faydalanabilecek. 145 binden fazla başvuru olması durumda kura çekilecek.
  • Meslek yüksekokulu, lisans ve lisansüstü mezunları yedek subaylık için başvurabilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.