Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kamerunlu kızlar, futbolcu olma hayallerinin peşinden koşuyor

Futbol bütün dünyada erkeklerin tahakkümü altında olan bir spor dalı. Reuters, bu önyargıyı kıran Kamerunlu genç kızların futbol aşkını anlatan bir haber yayınladı. 

Gaelle Asheri toprak sahalarda futbol oynamaya, Kamerun’un başkenti Yaounde’de başladı. Asheri, arkadaşlarının arasında futbol oynayan tek kızdı.

Asheri (solda) ve Pouadjeu, U15 takımı ile dostluk maçından sonra çimlerde sohbet ediyor.

Asheri (17) ve takım arkadaşı Ida Pouadjeu (16), şimdi Yaounde’deki Rails Foot Academy’de profesyonel antrenörler tarafından yetiştiriliyor. İsmini toprak sahayı çevreleyen tren raylarından alan akademi, futbolun sadece erkek sporu olmadığını göstermek ve kadınların futbol yeteneğini artırmak için geçen ocak ayında kuruldu.

Asheri, arkadaşlarıyla kendi kurdukları toprak sahada futbol oynuyor.

Asheri, erkek meslektaşlarına göre daha kırılgan olduğunu söyleyerek “Erkeklerle antrenman yapardım, bir kız olduğum için yapamadığım bazı egzersizler vardı. Fakat buraya ulaşmak başka bir dünyaydı benim için, zorlu antrenmanlara katılmak zorunda kaldım. Gözyaşlarının genellikle terle ortaya çıktığı bir seviyeye ulaştım” dedi.

İzleyiciler, U15 erkek futbol takımı ile U17 kız futbol takımı arasındaki dostluk maçını seyrediyor.

Kadın futboluna olan ilgi tüm dünyada artıyor ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), haziran ayında Fransa’da gerçekleştirilecek olan Kadınlar Dünya Kupası’nı 1 milyardan fazla kişinin izlemesini bekliyor.  

Gaelle Enganamouit’in kuaför dükkanının duvarındaki tasviri.

Yıldız oyuncu Gaelle Enganamouit, Batı Afrika ülkesinin ilk kadın futbol akademisi olan Rails Foot Academy‘nin arkasındaki beyinlerden biri. Enganamouit, ocak ayında FIFA’ya verdiği bir demeçte, Yaounde’deki genç bir oyuncu olarak yaşadığı deneyimin, kadınları eğitmek için önemli olduğunu söyledi.

Emmanuel Biolo, 70 kız futbolcunun eğitiminden sorumlu.

Akademide halihazırda 70 kız futbol eğitimi alıyor. Emmanuel Biolo, kızların çoğunun kendi futbol ayakkabılarını alamayacak kadar zor koşullarda yaşadığını anlattı. Biolo, kızların akademide ise her olanağa sahip olduklarını belirterek, “Burada, antrenörler, formalar, eğitim ekipmanları, bir fizyoterapist ve onlara her zaman verdiğimiz rehberlik hizmeti var. Gaelle Enganamouit, bu çocukların gelecek nesilde futbolcu olmasını gerçekten istiyor” dedi.

Cumartesi sabahları ve çarşamba günleri okuldan sonra akademideki çalışmalara katılan Asheri mavi, dizine kadar gelen kuşaklı okul üniformasını antrenman kıyafetine dönüştürüyor. Asheri’nin ve arkadaşı Pouadjeu’nun hayali profesyonel bir seviyede futbol oynamak.

16 yaşındaki Pouadjeu’nun hayallerini ünlü bir futbolcu olmak süslüyor.

Gaelle Enganamouit hayran olan Pouadjeu, “Onu televizyonda seyrettim. Çok iyi oynuyor, onun gibi olmak istiyorum” diye konuştu.

Asheri ve Pouadjeu başlangıçta, sporun erkeksi olduğunu düşünen ve endişelenen aile üyelerinin muhalefetiyle karşı karşıya kalmış. Fakat ikisinin de aileleri böyle bir önyargı yüzünden onları futboldan vazgeçirememiş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.