Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay, Nevin Yıldırım davasında müebbet hapis cezası kararını onadı, bir kadın hâkim karara şerh koydu

Nevin Yıldırım davasında Yargıtay 1. Ceza Dairesi alt mahkeme tarafından verilen müebbet hapis cezası kararını onayladı. Nevin Yıldırım, kendisine tecavüz eden kişiyi öldürdüğü için müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay kararına içeriden itiraz

Bir kadın hâkim haksız tahrik uygulanması gerektiği düşüncesiyle karara muhalefet şerhi koydu. 

Nevin Yıldırım’ın avukatı Zekiye Karaca Boz karara tepki gösterip “Bütün erkeklere neredeyse istisnasız verilen haksız tahrik indiriminin Nevin’e verilmemesinin açıklaması olamaz, sadece kadın olduğu için verilmedi” dedi. 

Avukat Boz, davayı öncelikle Anayasa Mahkemesi, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceklerini belirti.  

Nevin Yıldırım 2012 yılında, kendisine tecavüz eden Nurettin Gider’i öldürmüş, sonrasında Isparta Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi Yıldırım’ı müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Bu süreçte davanın takipçisi olan feminist avukatlar, Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi’nin tutumunun adaleti temsil etmediğini düşünerek, verilen müebbet hapis kararını Yargıtay’a taşımıştı. Daha öncesinde usule ilişkin itirazla bozulan dava kararı, suça iştirak olmadığı için kesinleşmişti. Avukatlar davayı, haksız tahrik koşullarının mevcut olmasına rağmen uygulanmaması, iyi hal indirimi verilmemesi ve tecavüz suçunun gereği gibi araştırılmaması gerekçeleriyle ikinci kez Yargıtay’a götürmüştü.

“Yargının Nevin Yıldırım’a önyargısı sürüyor”

Medyascope’a konuşan Avukat Deniz Bayram, yargının Nevin Yıldırım’a olan önyargısının sürdüğünü, Yargıtay’ın Yıldırım’a verilen müebbet kararını onamasının da bu önyargının bir sonucu olduğunu belirtirken hukuk mücadelesinin devam edeceğini söyledi. Avukatları, Nevin Yıldırım’a verilen müebbet hapis kararını Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler