Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya genelinde küresel iklim grevi yapıldı: “Dünya daha iyi olsaydı, okulda olurdum”

Küresel İklim Grevi’nin ikincisi bugün gerçekleştirildi. “Gelecek İçin Cuma Günleri” eylemi diye de bilinen ve öğrenciler tarafından düzenlenen protestolar, 119’dan fazla ülkede, 1600 farklı noktada yapıldı. İklim değişikliğini önemseyen milyonlarca insan, Avrupa Parlamentosu seçimleri sürecinde siyasetçiler üzerindeki baskıyı artırmayı hedefliyor.

Küresel İklim Grevi, 16 yaşındaki Greta Thunberg’in 2018 yılında İsveç Parlamentosu önünde yaptığı çağrıyla başladı. Thunberg, İsveçli siyasetçiler harekete geçene kadar derslere katılmayı reddettiğini belirtmişti. İlk eylem, 125 ülkenden 1,6 milyon öğrencinin katılımıyla 15 Mart’ta gerçekleştirildi. İkincisi bugün düzenlenen protesto gösterileri, Avustralya ve Yeni Zelanda başta olmak üzere birçok ülkede yapıldı.

Avustralya: “Ne istiyoruz? Eylem! Ne zaman istiyoruz? Şimdi!”

Eylemciler, Avustralya’nın Viktorya eyaletinde yer alan Melbourne şehrinde sokaklara çıkmaya başladı. Viktorya parlamentosundaki konuşmalar ile başlayan eylemler, daha sonra yollara taştı. 

Eylemcilerden 13 yaşındaki Nina Pasqualin, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, iklim konusunda endişeli olduğunu belirtti ve “Ne zaman bir orman yangını çıksa, bir hayvanın soyunun tükenme ihtimali var” dedi. Birleşmiş Milletler (BM), Pasqualini’nin endişesini onaylayan nitelikte bir rapor yayınlamıştı. BM mayıs ayının başında yayınladığı raporda, bir milyon hayvan ve bitki türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtmişti.

Avustralya’daki protestocular, “Bu bizim geleceğimiz, B planımız yok. Ne istiyoruz? Eylem! Ne zaman istiyoruz? Şimdi!” diye sloganlar attı. 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Michael, hükümeti kendilerini dikkate almaya çağırdı ve “Burada olmak, Avustralya’nın gelecekteki bir üyesi olarak benim sorumluluğum gibi hissediyorum, bu gelecek nesillere borçlu olduğum bir konu” diye konuştu.

Yeni Zelanda: “Dünya daha iyi olsaydı okulda olurdum”

Binlerce okul öğrencisi, iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak için Yeni Zelanda’nın sokaklarına çıktı. Yolda “yatma” eylemine başlamadan önce, Auckland’da yürüyen öğrenciler, “Dünya daha iyi olsaydı okulda olurdum” yazılı pankartlar taşıdı.  

Eyleme katılan öğrencilerden Luke Wijohn, Newshub’a verdiği demeçte, çevrenin mevcut durumu göz önüne alındığında, hükümetin iklim değişikliğine dair acil durum ilan etmesi gerektiğini söyledi. Wijohn, “Daha iyi bir gelecek için grev yapıyoruz” dedi.

Ülkeler, sosyal medya üzerinde buluştu

Küresel İklim Grevi sadece sokaklarda kalmadı, sosyal medyaya da taşındı. Eylemciler Twitter’da, “#FridaysForFuture, #climatejustice, #YouthForClimate” etiketleriyle eylemlere dair görüntülerini paylaştı. Dünya çapında eylemin başlamasını sağlayan Greta Thunberg de Twitter hesabında, İsveç’teki gösterilere yer verdi.

(Budapeşte: Biz güçlüyüz ve birleşiyoruz)
(Güney Kore: Geleceği ciddiye alan gençlerimiz bu acil hareketi yönetiyor) 
(Münih: Şu anda #München)
(Napoli: Sistemi değiştir, gezegeni kurtar!)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.