Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

WSJ’den Türkiye’nin krizine çözüm önerisi: “Lirayı, dolar ve euroya sabitleyin”

Wall Street Journal gazetesi (WSJ), bugünkü başyazısında, Türk ekonomi yönetiminin Türk lirasının çöküşünü önlemek için seçeneklerinin tükenmekte olduğunu yazdı. Türkiye’nin bugünlerde İran’a uygulanan ABD yaptırımlarına karşı olması ve Rusya’dan S-400 füze sistemleri satın almaya hazırlanması ile NATO müttefikinden çok bir düşman gibi davrandığını yazan WSJ, yine de ABD’nin çıkarlarına yönelik en büyük tehdidin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiyi yönetmedeki beceriksizliği olabileceğini iddia ediyor.

WSJ’nin başyazısına göre, Türkiye’nin borçlarının büyük çoğunluğu döviz cinsinden olduğu için liranın değerinin düşmesi, bu borçların finanse edilmesini zorlaştırıyor. WSJ başyazısında Türkiye ekonomisi için bazı önerilerde bulunuyor:

”Erdoğan her ne kadar sorun çıkarsa da mali krizin Türkiye’nin sınırları dışına taşması, dolar borcuyla yüklü bir dünyada Amerika’nın çıkarlarına ters düşen bir durum olur. En iyi çözüm yolu, lirayı, dolar ya da euroya sabitleyecek bir para kurulu oluşturmak. Parasal tabanın dondurulmasından sonra lira, kur sabitleninceye kadar bir süre oynaklık gösterir. Erdoğan gibi kendini güvensiz hisseden bir liderin para politikalarının denetimini Washington ya da Frankfurt’a teslim etmesi zor olabilir, ama bu liranın yaşadığı sıkıntılara son verebilir. Erdoğan, IMF’ye gitmek istemediğini söylüyor. Para kurulu oluşturmak IMF seçeneğinden sakınmanın bir yoludur. Para kurulu ayrıca Ankara’yı mali sorunları çözmeye zorlayabilir. Yargı ve iş piyasasında yapılacak reformlarla birleştirildiğinde, bu, Türkiye’yi zengin bir ülke olma yoluna yönlendirir. Ancak Erdoğan, lira meselesinde kendisinin nasıl bir rol oynadığını anladığına dair hiçbir sinyal vermiyor. Bu durumda yatırımcılar ve dünyanın dört bir yanındaki maliye bakanlıkları, liranın çökmesi olasılığına karşı hazırlıklı olmalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.