Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Romanya’nın en güçlü siyasetçisi yolsuzluk nedeniyle üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı

Romanya Sosyal Demokrat Partisi (PSD) Genel Başkanı Liviu Dragnea, görevi kötüye kullanmaktan üç yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Kararın temyiz olasılığı yüksek olsa da bu hapis cezası ülkenin en güçlü politikacısı olarak gösterilen Dragnea’ya acı bir darbe oldu. 

56 yaşındaki Dragnea, 2006 ile 2012 yılları arasında Teleorman İl Meclis Başkanı görevindeyken kendi partisinden iki kadını, usulsüz bir şekilde şehir idaresinde işe aldırdığı gerekçesiyle yargılanmış ve mahkeme tarafından geçen haziran ayında üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay’daki beş üyeden dördü Dragnea’nın hapsini isterken, bir üye ise çekimser oy kullanmıştı. Dragnea daha önce aldığı üç yıl altı aylık hapis cezası kararı Yüksek Temyiz ve Adalet Divanı tarafından onandıktan sonra başkent Bükreş yakınlarındaki cezaevine giderek emniyet birimlerine teslim oldu.

20 milyondan fazla nüfusa sahip Romanya, uzun zamandır Avrupa’nın yolsuzluğun en yüksek olduğu ülkelerinden biri. Ancak son yıllarda ülke, yolsuzluğu engellemek için büyük çaba harcıyor. 2004 yılında kurulan Yolsuzlukla Mücadele Müdürlüğü, binlerce milletvekili ile devlet memuruna dava açtı.

2017 yılında Romanyalılar, Dragnea’nın hükümetinin yolsuzlukla mücadele yasalarını zayıflatma çabalarına karşı başkent Bükreş’te protestolar düzenlemişti.

Muhalefetteki “Romanya’yı Kurtar Birliği” partisinin lideri Dan Barna, Romanya’daki siyasi baskının son bir buçuk yılda arttığını ve Romanya’nın hâlâ demokratik bir Avrupa ülkesi olduğunu belirtti. Barna, Dragnea’nın hapse girmesiyle ilgili “Bu noktadan sonra altyapıyı, eğitimi, hastaneleri, girişimciliğe verilen desteği tartışabiliriz, çünkü son üç yılda Romanya gündemi tek bir konuyla, Dragnea’nın hapis cezasından kaçabileceğiyle meşguldü.”

Dragnea, 2016 yılında partisi PSD’nin iktidara geldiği parlamento seçimlerinde de “oylama sırasında hile” yapması nedeniyle yargılanarak suçlu bulunmuş ve bunun üzerine başbakanlık koltuğuna oturması engellenmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.