Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırmaya göre günde 25 fincan kahve kalp sağlığı için sorun yaratmıyor

Queen Mary Üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, bir gün içinde aşırı derecede kahve tüketimi ile hiç kahve içmemek arasında kalp-damar sağlığı açısından bir fark yok. Bilim insanları yaptıkları araştırma sonucunda kahve tutkunlarını rahatlatan bir açıklama yaptı. Buna göre, günde 25 fincan kadar kahve tüketimi kalp-damar sağlığı açısından sorun oluşturmuyor.

Daha önceki araştırmalar, kahvenin damarları sertleştirdiği ve felç ile kalp krizi riskini artırdığını ortaya koyuyordu. Bu yüzden de doktorlar, kahve tüketenlere bunu azaltmaları uyarısında bulunuyordu. Ancak son olarak, Birleşik Krallık’ta 8 bin kişiyle yapılan araştırmada günde 25 fincan kahve içmenin, bir fincandan az kahve içmekle aynı etkiye sahip olduğunu gösterdi.

British Heart Foundation (İngiliz Kalp Cemiyeti) tarafından finanse edilen araştırmanın sonuçları Manchester şehrinde toplanan British Cardiovascular Society (İngiliz Kardiyovasküler Topluluğu) konferansında sunuldu.

Aşırı tüketenle hiç içmeyen arasında kalp-damar sağlığı açısından fark yok

Londra Queen Mary Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 8 bin 412 kişiyi üç gruba böldü. İlk grup günde bir fincandan az içenler, ikinci grup bir ile üç fincan arası içenler, üçüncü grup ise üç fincandan fazla içenlerden oluşturuldu. Bunlarla yapılan çalışma sonucunda, araştırmacılar günde 25 fincan kahve içenlerle günde bir fincandan az kahve içenler arasındaki kalp-damar sağlığı açısından bir fark olmadığını gözlemledi. Üçüncü gruptaki kişiler günde ortalama beş fincan kahve tüketti ancak aralarında 25 fincan kahve dahi içen vardı.

Daha sonra bütün katılımcılar kalp-damar sağlığı ile ilgili testlerden geçirildi. Araştırmacılar, fazla kahve tüketimi ve kalp-damar sağlığı arasında doğrudan bir nedensellik kuramadıklarını ancak bu çalışmada önceki çalışmaların aksine, büyük bir olumsuz etki görmediklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.