Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hrant Dink davası: Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in aralarında bulunduğu dokuz sanığın dosyası zamanaşımı yaklaştığı için ayrıldı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın 93. duruşması bugün yapıldı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya tutuksuz yargılanan dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz, Trabzon Jandarma görevlileri Metin Yıldız ve Gazi Günay katıldı. İstanbul Jandarma görevlileri Hamza Celepoğlu ve Muharrem Demirkale, FOX TV Haber Müdürü Ercan Gün ve dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek de tutuklu bulundukları Silivri ve Sincan cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Dink ailesini ise avukatlar Hakan Bakırcıoğlu, Sebu Aslangil ve Hülya Deveci temsil etti. 

Duruşma, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sistemindeki arıza nedeniyle yaklaşık bir buçuk saat geç başladı. Mahkeme başkanı, sistemdeki arıza nedeniyle duruşmanın kayda alınamadığını bu yüzden yalnızca tutukluluk hallerine ilişkin taleplerin alınacağını söyledi. Cinayetin işlendiği sırada İstanbul Vali Yardımcısı olan Ergun Güngör tanık olarak ifade vermek üzere Bursa’dan SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katılmıştı. UYAP sistemindeki arıza nedeniyle ifadesinin bir sonraki duruşmada alınmasına karar verildi. 

Zamanaşımı ihtimali

Bu sırada savcı ara mütalaasını açıkladı. Savcı Mehmet Yeşilkaya, azmettiricilik suçlamasıyla yargılanan Erhan Tuncel, Yasin Hayal, tetikçi Ogün Samast ile diğer sanıklar Osman Hayal, Ahmet İskender, Ersin Yolcu, Salih Hacısalihoğlu, Tuncay Uzundal ve Zeynel Abidin Yavuz’a yöneltilen bazı suçlar yönünden zamanaşımı ihtimali nedeniyle dosyalarının ayrılmasını ve haklarında esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesini talep etti.

Savcıdan sonra tutuklu sanıklara söz hakkı verildi. Ercan Gün, bir dönem Zaman gazetesinde çalıştığı için tutuklu olduğunu, bu durumun hakkında olumsuz algı yarattığını söyledi. Orada çalıştığı dönem gazetenin örgütle bir ilgisi olmadığını savunan Gün, eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu’nun da bir dönem o gazetede yazdığı için kayıtlarda yer aldığını iddia etti. 

İki ayrı dava olarak devam edecek

Mahkeme, yaklaşık iki saatlik aradan sonra ara kararını açıkladı. Savcının belirttiği isimler hakkındaki bazı suçlar yönünden dosyaların ayrılmasına karar veren mahkeme, bu dosyaların ayrı bir dava üzerinden yürütülmesine hükmetti. Mahkeme, bu dosya ile ilgili esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesini de kararlaştırdı.  

Heyet ayrıca, cinayet günü Agos gazetesi etrafında bulunan güvenlik kameralarının çektiği görüntülerde sanık jandarmaların olup olmadığını tespit etmek için de adım attı. Söz konusu görüntülerin iyileştirilmesi için CD’nin TÜBİTAK’a gönderilmesine, görüntülerin iyileştirilmesinden sonra da kayıtlardaki kişilerin karşılaştırılması için Adli Tıp Kurumu’ndan rapor istenmesine hükmedildi. Bir sonraki duruşma 4-5-6 Eylül 2019 tarihlerinde yapılacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.