Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’ın yeni açılan “helal” gece kulübü, ilk gecenin sonunda ruhsat engeline takıldı

Cidde kentinde açılan, içkisiz olacağı ve 18 yaşından küçüklerin giremeyeceği belirtilen “helal” gece kulübünün ilk geceden internete düşen görüntüleri Suudi Arabistan’ı karıştırdı. İçeride cep telefonuyla çekim yapılması yasak olmasına rağmen Twitter’da paylaşılan açılış gecesine dair fotoğraf ve videolar muhafazakârları kızdırdı. Suudi Arabistan’ın eğlence kurumu GEA da izinsiz etkinlikle ilgili hukuki prosedürün başlatılacağını açıkladı.

Dubai’nin gece kulübü markası olan White Dubai, yeni şubesini bu hafta Cidde sahilinde açacağını duyurmuştu. Şirketin CEO’su Tony Habre de, kulübün yüksek kaliteli bir kafe olacağını belirterek, “Suudi pazarı harika olacak. Çünkü çok fazla insan dışarı çıkıyor” demişti. Ancak açılış gecesinden sosyal medyaya sızan görüntüler bu projenin geleceğini tehlikeye soktu. Sadece alkolsüz kokteyller servis edilen mekana karşı çıkanlar, #JeddahDisco etiketini kullanarak gece kulübünü tweet bombardımanına tuttu. Kullanıcılar tepkilerini sosyal medyada, “Cidde sahilindeki yasak eylemleri kabul etmiyorum” paylaşımlarıyla dile getirdi.

Ülkenin eğlence kurumu çıkan haberleri yalanladı 

Bu haberlerin ardından Suudi Arabistan’ın Eğlence Kurumu’ndan (GEA) da bir açıklama geldi. Kurum perşembe günü yaptığı açıklamada, gece kulübünün açılması için yeşil ışık yaktığı iddiasını reddetti.

Resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada GEA, çevrimiçi olarak dolaşan ve mekanın içini gösteren videolara ilişkin gerekli hukuki prosedürün başlatılacağını duyurdu. GEA sözkonusu paylaşımında, Cidde Festivali kapsamında başka bir etkinliğe izin verildiğini ancak organizatörlerin bu izni kötüye kullandığını belirtti. 

Veliaht Prens Muhammed bin Salman

Suudi Arabistan’ı ılımlı İslam’a döndürme projesi

Ülkenin yönetimini fiilen üstlenen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Kamu Yatırım Fonu’nun 24 Ekim 2017’de Riyad’da düzenlediği “Gelecek Yatırımlar Girişimi” toplantısında, ülkesini “ılımlı İslam”a döndürme sözü vermişti. Bu kapsamda Suudi Arabistan’da sinema salonları açılmış, çeşitli festivaller düzenlenmiş, kadın haklarıyla ilgili dar kapsamlı da olsa iyileştirmeler yapılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.