Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekrem İmamoğlu – Binali Yıldırım ortak canlı yayın buluşmasından öne çıkanlar

Seçime son bir hafta kala İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım, İsmail Küçükkaya moderatörlüğünde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan ortak yayında bir araya geldi.

Her iki taraf Babalar Günü’nü kutlayarak yayına başladı. Yayının başlangıcında moderatör İsmail Küçükkaya yayına dair kuralları kısaca özetledi.

“31 Mart seçimi neden tekrarlanıyor?”

Taraflara soruları cevaplamaları için üçer dakikalık süre tanınan programda ilk soru, seçimin neden tekrarlandığı üzerineydi.

Sözü ilk alan Binali Yıldırım, 31 Mart’ta yapılan seçimin tekrarlanmasını kendilerinin istemediğini ve seçimlerde oyların çalındığını iddia ederek şunları söyledi: “Bu seçimde oylar çalındı. Oyların sadece yüzde 10’u sayıldı. Oyları kimin çaldığını bulacak olan YSK’dır. Benim oylarım diğer adaya yazılıyorsa bu çalınmadır, başka bir şey değil.

Binali Yıldırım’ın ardından söz alan Ekrem İmamoğlu ise Anadolu Ajansı’nı (AA) eleştirerek sözlerine başladı:

“‘Oyların tekrar sayılmasını istemeyen CHP’dir’ söylemi tamamıyla yanlış. Yüzde 63-37 gibi bir oran hemen dolaşıma sokuldu. Ne olduysa, Sayın Yıldırım ‘Seçimi ben kazandım’ diye açıklama yaptı. AA veriyi niye kesti? Sayın Yıldırım’ın tek bir açıklaması yok. YSK’nın raporunda çaldılar yok, ama meydanlarda çaldılar diyorlar.”

YSK ve Anadolu Ajansı’na eleştirilerini sürdüren İmamoğlu, “Nasıl olur da zarfın içindeki dört pusulanın üçü geçerli oldu da bir tanesi geçersiz oldu?” sorusunu sordu.

Binali Yıldırım ise İmamoğlu’nun sözlerine “Olayları çarpıtmanın bir anlamı yok. Kazandığımızı açıklamam hata değildi. AA neden yayını kesti, o benim işim değil.” diyerek cevap verdi.

31 Mart gecesi ve daha sonra yaşanan itiraz sürecini gündeme bir kez daha getiren İmamoğlu, rakibi Yıldırım’a bazı sorular yöneltti: “’31 Mart akşamını geçelim’ dedi Binali Bey, geçmeyelim. O gece mücadelemizi yapmasaydık, biz kaybetmiştik. AA Genel Müdürü ile görüşmedim söylemine katılmıyorum, inanmıyorum. ‘Gönül Belediyeciliği’ afişleri neden asıldı? AA’nın o gece yaptıklarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bilboardların donatılması talimatını kim verdi? ‘Oylar çalındı’ derken, çalan kim merak ediyorum?”

Buna karşılık Yıldırım; “CHP oyların tamamının sayılmasına itiraz etmeseydi bu seçim tekrarlanmayacaktı. Ben AA ile görüşmedim. Ben ne bileyim veri akışı niye kesildi? AA’ya sorun, ben bilmiyorum, ben de merak ediyorum. İlçelerin çoğunu ve Meclis üyelerinin çoğunu AKP kazandı. Ne deseydik, kaybettik mi deseydik?” dedi.

İstanbul seçimlerinin kul hakkı yiyenlere karşı demokrasi mücadelesine dönüştüğünü söyleyen İmamoğlu, Binali Yıldırım’ın 31 Mart kampanyasından farklı bir kampanyayla sahada olduğunu, beka sorunun gündeme gelmediğini söyledi.

“Neden size oy vermeliyim?”

Küçükkaya’nın “Neden size oy vermeliyim?” sorusuna yanıt olarak Yıldırım kampanya boyunca sundukları vaatleri sıralarken İmamoğlu, “Yanlış kampanya yürüttünüz. İnsanlara ampule bas dediniz, yanlış bastılar. Bizim vaatlerimiz kopya ediliyor. 25 yıldır oradasınız, tabii ki yapacaksınız. 18 günde yaptıklarımızı kopya etmenin bir âlemi yok” diyerek karşılık verdi.

İBB’de yapılan veri kopyalama işlemi

Yıldırım’ın “Veri kopyalama kararını neden verdiniz? Kişisel verilerin korunması kanununu bilmiyor musunuz?” sorusuna cevap olarak İmamoğlu, yapılan işlemin “veri tabanlarının yedeklenmesi” olduğunu ve kendilerine gelen ihbarlar sonucu böyle bir işlem yaptıklarını söyledi.

İmamoğlu’na karşılık olarak Yıldırım veri kopyalama işleminin bir FETÖ taktiği olduğunu ve dışarıdan kişilerin bu işlemde görev aldığını öne sürdü.

İBB’deki israf ve vakıflara verilen destek

İsraf ve yolsuzluk konusunda Yıldırım, İmamoğlu’nun söylediği her şeyin yalan olduğunu, vakıfların yaptıkları işlerin tamamen kamu yararına olduğunu ve vakıfların FETÖ benzeri tehlikeleri bir daha yaşamamak için görev yaptığını söyledi.

İmamoğlu ise ekrana Sayıştay raporunu göstererek  “İstanbul’un şu an en büyük sorunu yoksulluk ve israf. Tasarruf kelimesini çok önemsiyoruz, ekonomik seferberlik başlatacağız” derken Yıldırım kendisinin raporu okumadığını söyledi.

Eğitim seferberliğini, yurtları, okula, eğitime desteği, kreşleri belediye yapmalı” diyen İmamoğlu “En önemli sorunlardan biri işsizlik. İstanbul’da işsizlik yüzde 15. Belediyenin parasını israf etmeyip yoksullukla mücadele edeceğiz. Suda indirim olacak. Açlık sınırının altındaki ailelere 2000 TL destek verilecek. Bunları evin kadınıyla paylaşacağız. Çocuklara öğrencilere kumanya desteği. Ulaşım indirimleri devam edecek. 0-4 yaş arası bebeği olan annelere bedava ulaşım olacak” diyerek sürdürdü.

Yıldırım ise “Yeni iş imkanları yaratacağız. 50 bin istihdam sağlayacağız. Büyük data ve yapay zekâ merkezi kuracağız. Bu da 24 bin kişiye istihdam sağlayacak. Pendik’te teknoloji geliştirme bölgesi kuracağız. Atatürk Havaalanı, millet bahçesi ve fuar ve kongre merkezi olacak” dedi.

Her iki aday da her kesimin belediye başkanı olacağını dile getirirken İmamoğlu “Partizanlığı belediyeden söküp atacağız. 16 milyonun belediye başkanı olacağım. Kadıköy’deki çocukla Bağcılar’daki çocuğu eşitleyeceğiz” dedi. Yıldırım ise “Biz partizanlık yapmadık. CHP’li İzmir’e de hizmet götürdük, İstanbul’a da hizmet götürdük” diye konuştu.

“Mal varlığı beyanında bulunacak mısınız?”

“Mal varlığınızı açıklayacak mısınız?” sorusuna cevaben Yıldırım “Bir memur olarak mecburen mal varlığı beyanında bulunacaksınız. 16 yıldır mal varlığını açıklıyorum, kamuya açıklanmıyor. Çocuklarımın mal varlıkları da kamuya açık, herkes her an bakabilir. Davalar da oldu, tazminatlar kazanıldı. İddialar boş çıktı” dedi. İmamoğlu ise şunları söyledi: “Kamu görevlisi olduğumuz için mal varlığı beyanında bulunuyoruz. Yeni bir siyasi ahlak, yeni nesil belediyecilik, katılımcılık… Yeni bir göreve başlıyoruz, ama erdemli ahlaklı, insanlara dürüstlüğümüz göstermek adına ‘Mal varlığınızı açıklayın’ önerinizi zevkle kabul ediyorum.”

İstanbul’daki Suriyeliler özelinde mülteciler meselesi

İmamoğlu: “Biz mülteciler meselesini iyi yönetemedik ve bu konuda Türkiyemiz yalnız bırakılmıştır. Kayıt dışı göçmen sayısı bir milyondan fazla. Bir masa kuracağız ve aktif çalışacak. Şu anda İBB’nin bir politikası yok mülteciler konusunda.

1 – Çocuk ve kadınları koruyacağız.

2 – İnsanlık dışı uygulamalar yanlış, ulusal politika geliştirme adına aktif çalışacağız, süreci nasıl daha iyi yönetebiliriz.

3 – 16 milyonluk kenti yöneten biri olarak bizi mülteci sorunuyla baş başa bırakmayın.”

Yıldırım: “Göçmenler savaştan kaçıp canlarını kurtardılar, biz de misafir ettik onları. ‘Geçici koruma’ statüsündeler, hepsinin kaydı var. Uluslararası camia Türkiye’yi yalnız bıraktı, ellerini taşın altına koymadılar. Göçmenlerin denizde boğulmasına göz yumdular.

Afrin, Cerablus, El Bab’a 500 bin Suriyeli gitti. Fırat’ın doğusunu temizleyip gerisini göndereceğiz. Ama ilçelerde bir asayiş sorunu olursa bunları direkt tutar göndeririz. Belediyenin bu işi tek başına yapması mümkün değil. Hükümet koordinasyonla hep beraber yapmalı.”

ADAYLARIN VAATLERİ

Kadın istihdamı ve kadının toplumsal hayattaki yerinin güçlendirilmesi

İmamoğlu: “Vaat bize yakışır, 25 yıldır siz iktidarsınız. Hızlıca 150 kreş açacağız. Kadınların söz hakkının olması lazım. 7/24 hizmet veren kadın sığınma merkezi. Kadına şiddet ve çocuk istismarı ile ilgilensin diye sosyologlar istihdam edeceğiz.”

Yıldırım: “Son 16 yılda kadının iş hayatına katılması arttı. Asıl mesele ev kadınları, ev işi yapan kadınlara 1000 liralık bir yardımda bulunacağız. 300 mahallede daha kreş yapacağız.”

İstanbul’da yeşil alan sorunu

İmamoğlu: “İstanbul olarak yeşil bakımından en yoksul şehirlerden biriyiz. Biz 15 yerde de yaşam vadisi sunduk. Kentsel dönüşüm çok önemli, 25 yıldır kenti yönetenler ‘Biz ihanet ettik’ dedi. Yeşil alanlar imara açıldı. İnsanların mutlu olduğu bir kent vaat edeceğiz.”

Yıldırım: “Yeşil alan önemli, bizim 20 tane yeşil koridor projemiz var. Biz dereleri ihya edeceğiz. 37 milyon metrekare ilave yeşil alan kazanacağız. Her mahallede parklar olacak, Kuzey Ormanları’na erişim olacak. Dikey yapılaşma çok kötü bir şey, şehrin kimliğini ortadan kaldırıyor. 22 ilçede yoğunlaşmış, 18’i CHP’li, 4’ü AKP’li.”

Gençler ve engelliler ile ilgili çalışmalar

İmamoğlu: “Çocuk ve genç politikası olmalı.  Sinema, tiyatro vs. yüzde 40 indirimli. 10 adet yeni gençlik merkezi, 10 adet dünya dilleri merkezi kurulacak. E-spor arenaları kurulacak. Gençler İstanbul’dan başka kentlere kaçmayacak, beyin göçünün önüne geçilecek. 350 bin gencin Ekrem abisi olacağım. Erişilebilir bir kent olacak. Engellilere engel varsa bu şehrin vicdanı yok demektir. Alzheimer merkezleri kurulacak. Yaşlı ve engellilere acil durum bilekliği verilecek.”

Yıldırım: “Gençler benim kankam. 10 GB internet bedava olacak. Bu en baba vaadim. Sporculara destek verilecek. Spor tesislerinden gençler ücretsiz yararlanacak. Motosikletler köprülerden bedava geçecek.”

Yayının ardından aile fotoğrafı

Canlı yayının sonunda her iki aday da seçmenlere sandığa gitmeleri çağrısında bulunurken, yayının ardından hep birlikte aile fotoğrafı da çektirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.