Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berkin Elvan Davası: Altı yıl sonra keşif yapan bilirkişiler “Uzman değilim” diyor, avukatlar “müdahale edildiği” kuşkusu taşıyor

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesiyle yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın faili polis Fatih Dalgalı’nın yargılandığı davada altı yıl sonra yapılan keşfin raporu dosyaya geldi.

Yargılamayı yapan İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla Berkin Elvan’ın ölümünden 6 yıl sonra 10 Nisan 2019’da olay yerinde keşif yapıldı. Keşifte olay yerinin krokisi çıkarıldı, ölçümlemesi yapıldı. Böylece ZET (biber gazı kapsülü silahı) ile atış yapılan noktaların tespit edilmesi, atış noktası ile vurulma noktasının tespit edilmesi amaçlandı. Raporda, aynı zamanda sanık polisin atışla ilgili “kusur oranının” belirlenmesinin de istenildiği belirtildi. 

Aralarındaki mesafe 59-60 metre

Keşfe ilişkin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, Berkin Elvan ile atış yapan iki polisin arasında 59 ve 60 metre olduğu tespit edildi.

Raporda, ZET tüfeği ile ilgili bilirkişi değerlendirmesine de yer verildi. Tüfeğin 45 metre etkili, 150 metre azami menzili olduğu aktarıldı. Silahın kullanımı esnasında verilecek açıyı ölçecek herhangi bir aparatın bulunmadığının belirtildiği raporda, açının arazi, rüzgar, mesafe unsurları göz önüne alınarak el kararı ile ayarlandığı anlatıldı. Tüfekte kullanılan mühimmatların hızının kullanıcı personel tarafından ayarlanmasının mümkün olmadığı aktarıldı. 

Tüfeğin gösterici grup ile müdahale kuvvetinin arasındaki mesafenin 50 ila 150 metre olduğu durumlarda kullanılabileceği, topluluğun gerisine ve yanlarına doğru atış yapılması gerektiği belirtildi. 

Raporda, gaz tüfekleri ve mühimmatına ilişkin görsellere de yer verildi ve Berkin Elvan’ın hangisiyle yaralandığının tespit edilemediği aktarıldı. 

15-20 dereceyle atış yapılması uygundur”

Tüfeğin 45 derecelik açıyla tutularak atış yapılması gerektiğinin belirtildiği raporda, olay günü polislerin bulunduğu yer ile Berkin Elvan’ın yaralandığı yer arasındaki caddenin aşağıya doğru eğimli olduğu hatırlatıldı ve şu değerlendirme yapıldı:

“Sözkonusu olay yeri özellikleri ve mesafeler göz önüne alındığında 15 ila 20 derecelik bir açı ile atış yapılmasının uygun olduğu değerlendirilmektedir.”

Raporda, “olay yeri ve mesafeler göz önüne alındığında, duvara çarpıtmak veya zeminden sektirmek suretiyle atış yapılmasının da uygun olduğu” da belirtildi. 

Yetersiz kaldık”

İncelenen görüntülerde ZET kullanan iki polisin kaç derecelik açıyla atış yaptıklarının tespit edilemediği anlatıldı. 

Raporda son olarak, gaz tüfeği bilirkişilerinin sadece gaz tüfeği kullanıcısı olduklarından, olayda kusur oranlarının tespitinde yetersiz kaldıkları aktarıldı. Bilirkişiler, Jandarma genelinde gaz tüfeği eğitimlerinin yapıldığı İzmir Foça Jandarma Okul Komutanlığı’ndaki usta öğrencilerin veya Adli Tıp Kurumu’nun kusur oranlarının tespiti için uygun oldukları belirtildi. Davanın 13. duruşması 19 Haziran’da yapılacak.


Elvan ailesi avukatları: İncelemeyi yapanlara müdahale edildiği kuşkusu taşıyoruz

Raporu Medyascope’a değerlendiren Elvan ailesi avukatlarından Çiğdem Akbulut, şunları söyledi:

“Keşif bizim için olumlu geçmişti. Çünkü olay yeri inceleme görevlilerinin oradaki tepkileri bizim için umut vericiydi. Polisin keşif sırasında bilirkişilere karşı çıkışları olmuştu. Müdahale etmeye çalışmışlardı. Hatta aralarında ufak tefek gerginlikler olmuştu. Bugün gelen rapor, bize uzman olmadığını söylüyor. Bunu mahkeme dosyası onlara gönderildiğinde de söyleyebilirlerdi. Bu kadar beklemeye gerek kalmazdı. Bu bizim müdahale kuşkumuzu doğruluyor.”

Ailenin avukatlarından Can Atalay ise şunları söyledi:

“Keşif bizim için iyi geçmişti. Öyle bir keşiften sonra şu ana kadar dosyada çok açık olan hususları bile yazamayan bir raporun gelmesi açıkçası bu rapora etki edildiği kuşkusu doğuruyor. Berkin Elvan’ın ölümüne neden olan tetiği kimin çektiği ve bunu doğrudan hedef gözeterek ateş ettiği dosyada açıktı. Bunu hiçbir etki çabası karartamaz, karartamayacak. Rapor kendi içinde bile çelişkili. Soruşturma ve yargılama aşamasındaki raporları, yargılama aşamasında iki raporu bile yazamıyor. Bu dosyaya etki edildiği yönünde çok açık bir işarettir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.