Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dink Davası: Adalet Bakanlığı üç yıl sonra AYM’ye yanıt verdi, kamu görevlilerinin cinayetteki sorumluluğunu görmezden geldi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin yargılanmaması nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruya Adalet Bakanlığı görüş bildirdi. Bakanlık, haklarında takipsizlik kararı verilen MİT görevlileri, dönemin vali yardımcısı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevlilerinin sorumluluğunu görmezden geldi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, cinayetten sekiz yıl sonra 19 Ekim 2015’te Dink cinayetinde sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hakkında iddianame hazırladı. İddianamenin ekinde 49 sivil ve kamu görevlisi hakkında takipsizlik kararı verdi. Bu kişiler arasında Sabiha Gökçen yazısı ile ilgili Dink ile İstanbul Valiliği’nde görüşme yapan MİT İstanbul Bölge Başkanlığı’nda Terör Daire Başkanı olarak görev yapan Özel Yılmaz, dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, Dink’in “Türklüğü aşağılamak” suçundan yargılandığı davaya şikâyetçi olarak katılan Kemal Kerinçsiz de yer alıyordu.

Dink Ailesi, takipsizlik kararına itiraz etmiş, itiraz da reddedilmişti. Bunun üzerine etkin soruşturma yürütülmediği ve bundan kaynaklı olarak yaşam hakkının, adil yargılanma hakkının ve kanun önünde eşitlik ilkesinin ihlal edildiği gerekçesiyle 27 Mayıs 2016’da Anayasa Mahkemesi’ne başvuruldu.

Üç yıl sonra gelen cevap

Adalet Bakanlığı’nın 24 Mayıs 2019’da yolladığı cevapta, olayın failleri hakkında yürütülen soruşturma kapsamında dava açıldığı, yargılama sonucunda çeşitli oranlarda hapis cezasına karar verildiği aktarıldı. Olayın meydana gelmesinde kasıtlı olarak görevini kötüye kullandığı veya görevini ihmal ettiği iddia edilen aralarında il emniyet müdürü, istihbarat şube müdürü, mülkiye müfettişi, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı gibi görevler yürüten kamu görevlileri hakkında da açılan davanın devam ettiği hatırlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bazı kamu görevlileri ve sivil kişiler yönünden de takipsizlik kararı verdiği belirtildi. Özel Yılmaz ve Ergun Güngör hakkında ifadeleri alınmadan dava zamanaşımı süresinin dolduğunun hatırlatıldığı yazıda, İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin koruma sağlama konusunda bildirimde bulunma görevlerinin bulunmadığı savunuldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.