Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gürcistan’da Rus vekilin meclis başkanının koltuğuna oturması şiddetli gösterilerle protesto edildi

Gürcistan’da bir Rus milletvekilinin meclis başkanının kürsüsünden parlamentoya hitap etmesi ülkeyi karıştırdı. Başkent Tiflis’te dün binlerce kişi koltuğunu Rus milletvekiline veren parlamento başkanının istifası talebiyle sokağa çıktı. Protesto gösterileri gece yarısına kadar devam ederken, güvenlik güçleri parlamento önünde toplanan yaklaşık on bin kişiyi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Olaylar ‘’Parlamentolar-arası Ortodoks Meclisi’’nin yıllık toplantısı için ülkede bulunan Rus milletvekillerinden Sergey Gavrilov’un oturumun açılış konuşmasını Meclis Başkanı Irakli Kobakhidze’ye ayrılmış kürsüden yapması üzerine başladı.

Rus milletvekili Sergey Gavrilov’un Gürcistan meclis başkanının makamına oturması protestolara yol açtı.

Eski Sovyet Cumhuriyeti Gürcistan ile Rusya arasında 2008 yılında yaşanan savaş sonrasında Tiflis-Moskova hattındaki ilişkiler gerilimini koruyor. Nitekim muhalefet partilerine mensup Gürcü milletvekilleri, Gavrilov’un kışkırtıcı tutumunu protesto ederek Rus heyetin parlamentoyu terk etmesini istedi. Tepkiler üzerine oturum iptal edilirken, ilerleyen saatlerde protestolar sokağa da sıçradı.

Rus heyetin salonu terk etmesinden sonra Gürcü milletvekilleri meclis başkanının kürsüsüne çıkarak tepkilerini dile getirdiler.

Avrupa Birliği bayrakları ve ‘’İşgalci Rusya’’ yazılı pankartlar taşıyan binlerce kişi meclis başkanının istifasını istedi. Muhalefetteki Avrupalı Gürcistan Partisi’nden Giga Bokeria AFP’ye yaptığı açıklamada, gösterilerin muhalefet tarafından organize edilmediğini, halkın spontane bir tepkiyle protesto eylemi düzenlediğini söyledi.

Akşam saatlerinde ise parlamento önü karıştı: Barikatları yıkarak avluya giren protestocularla güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı; bazı grupların binayı basma girişiminde bulunması üzerine şiddetin dozu arttı. Güvenlik güçleri kalabalığı göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı.

2012-2013 yılları arasında başbakanlık da yapmış olan iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi lideri milyoner işadamı Bidzina İvanişvili bir açıklama yayınlayarak, Gürcü halkının öfkesini “samimiyetle” paylaştığını duyurdu; oturumun iptalini isteyenin kendisi olduğunu söyledi ve “İşgalci ülkenin temsilcisinin Gürcü Parlamentosu’na başkanlık etmesi kabul edilemez” dedi. Gürcistan Başbakanı Mamuka Bahtadze de protestolarla dayanışma içinde olduğunu söyledi ancak muhalefeti de parlamento önünde polisle yaşanan arbededen sorumlu tutarak istikrarsızlık çıkarmaya çalışmakla suçladı.

Gürcistan, sınırları içerisindeki özerk bölge statüsünde olan Güney Osetya’nın 2008’de –NATO üyeliğine hazırlandığı bir dönemde- bağımısızlık ilan etmesi üzerine askeri müdahalede bulunmuş, Rusya ise Gürcistan ordusu ile savaş başlatarak karşılık vermişti. Sekiz gün süren savaş sonucunda Rusya ve Gürcistan arasında bir ateşkes imzalandı ve Rusya 26 Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya ile Gürcistan sınırı içindeki Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler