Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump: “S-400’ler konusunda farklı çözüm olabilir. Türkiye’nin Patriot almasına Obama izin vermedi”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Japonya’daki G-20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump’la bir araya geldi. Görüşme öncesinde Trump, “S400 konusuna farklı çözümler olabilir. Türkiye’nin Patriot almasına Obama izin vermedi, Obama döneminde Türkiye’ye adil davranılmadı” açıklaması yaptı.

İki lider heyetlerle katıldıkları görüşme öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Trump ABD Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’ye konuşlandırılması halinde Ankara’nın yaptırımlara maruz kalacağını söylediği Rus yapımı S-400’ler konusundaki soruyu şöyle yanıtladı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Patriot füzeleri almasına izin verilmedi. Başkası da diğerlerini, S-200’ler ya da 400’leri getirdi. Patriot almak istemişti ama Obama yönetimi izin vermedi. O da öteki füzeleri aldı. Ötekileri alınca, bunları alabilirsin dediler. Böyle iş yapılmaz, hiç iyi değil. Başka çözümlere bakıyoruz. Bu bir sorun. Bu konuda şüphe yok. Başka çarelere bakıyoruz. Ama ‘Ben başkasını alıyorum’ diyene kadar, almasına izin verilmedi. O da başka bir şey aldı. O zaman da ‘Tamam bunu alabilirsin’ dediler. Bunu yapamazsın. Türkiye bizim dostumuz. Beraber güzel şeyler yapıyoruz. Ticaret ortağımız. Daha da büyüteceğiz. Bence 75 milyar dolar (ticaret hacmi) küçük. Bence yakında 100 milyarın üzerine çıkacağız.

Türkiye’nin NATO üyesi olduğuna vurgu yapan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan için de “Benim dostane ilişki kurduğum biri” dedi. ABD Başkanı Türkiye’yi ziyaret edip etmeyeceğine dair soruya ise olumlu yanıt verdi ancak tarihin netleşmediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 zirvesi öncesi Japon medyasına verdiği mülakatta Trump’ı temmuz ayında Türkiye’ye beklediğini söylemişti.

Trump ile görüşme öncesi Rusya lideri Vladimir Putin ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sisteminin teslimatında gecikme olmayacağını söyledi. ABD Savunma Bakanlığı ise daha önce, S-400’lerin Türkiye’ye konuşlanması halinde Ankara’nın üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılacağı ve yaptırım kapsamına alınabileceği uyarısı yapmıştı.    

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.