Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamam böceklerinin evrimi: Yakında öldürülmeleri neredeyse imkansız olacak

Yapılan bir araştırmaya göre, hamam böcekleri giderek böcek spreylerine karşı dayanıklı hale geliyorlar ve bu durum hızla ilerliyor. Bilim insanları hamam böceklerinin öldürülmelerinin yakında imkansız hale geleceğini söylüyor.

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, Alman hamam böcekleri, böcek ilaçlarına ve zehirlere karşı bir savunma geliştirerek doğuyor. Burada ilginç olan unsur, sözkonusu canlıların henüz bu zehirlerle karşılaşmamış olmaları. Bu durum onların atalarının bu zehirlere karşı bir savunma mekanizması geliştirdiğine ve evrimsel olarak bunu yeni doğanlara aktardığına işaret ediyor.

Live Science’ta yayınlanan araştırmaya göre, Alman hamam böceği olarak bilinen Blattella germanica bir nesil içerisinde yeni zehirlere karşı bir bağışıklık sistemi geliştirdi. Araştırmacılardan Michael Scharf bu savunma mekanizmasının bu kadar hızlı gelişmiş olmasının kendileri için de bir sürpriz olduğunu söyledi. Eğer hamam böcekleri bu şekilde bağışıklık sistemi geliştirmeye devam ederlerse, yakında onları böcek ilaçlarıyla kontrol etmenin imkansız olacağı vurgulanıyor.

Araştırma yakın gelecekte hamam böceklerinin kimyasallarla kontrolünün imkansızlaşacağını ve kapanların daha etkili bir çözüm olacağını gösteriyor. Bir Alman hamam böceği ömrü boyunca 400 yumurta bırakabiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.