Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon olan ABD Milli Takımı, Başkan Trump’ı ziyaret etmeye gitmeyecek

Fransa’da düzenlenen FIFA Kadınlar Dünya Kupası, Amerika Birleşik Devletleri’nin şampiyonluğuyla sona erdi. Final maçında Hollanda ile karşılaşan ABD, mücadeleyi 2-0 kazandı.

Grup aşamasından sonra zorlu bir yola giren ABD, turnuvanın favorilerinden İspanya, Fransa, İngiltere’yi devirerek finale yükselmişti.

Finalin ardından Amerikan spor dünyası ile Başkan Donald Trump arasındaki gerilim yeniden gündeme geldi. Amerikan Kadın Milli Takımı kaptanı 33 yaşındaki Megan Rapinoe’nun, Trump’ın ayrımcı ve ırkçı beyanlarına karşı duruşu biliniyordu. Aynı zamanda LGBTQ+ aktivisti olan eşcinsel sporcu, geçtiğimiz günlerde kendisine yöneltilen “Turnuvayı kazanmanız halinde Beyaz Saray’a gidecek misiniz?” sorusuna verdiği “S… Beyaz Sarayı’na gitmeyeceğim” cevabı ile tepkisini yeniden gösterdi.

Daha öncesinde NFL oyuncusu Colin Kaepernick gibi, milli marşlarda elini kalbine götürmeyerek ayrımcılığı protesto eden Rapinoe, bu protest tavrı sergileyen ilk beyaz sporcu olmuştu.

Trump ise konuyla ilgili olarak “Konuşmadan önce kazanmalı, kazansalar da kaybetseler de onları davet edeceğim” demişti. Rapinoe, Kadınlar Dünya Kupası’nda takımını zafere taşımakla kalmayıp, Hollanda karşısında 2-0 kazandıkları final maçında 1 gol attı. Turnuva boyunca 6 gol 3 asistle oynayan Rapinoe, turnuvanın bireysel ödüllerinden olan Altın Ayakkabı ve Altın Top ödüllerini de kazandı.

Öte yandan Donald Trump, ABD Kadın Milli Futbol Takımı’nın zaferinden sonra Twitter üzerinden tebrik mesajı yayınladı:

FIFA Başkanı Gianni Infantino ise kupa törenine “Equal Pay” (Eşit Ücret) tezahüratları eşliğinde çıktı.

ABD Kadın Milli Takımı geçtiğimiz aylarda kendi federasyonlarına “erkek milli takımından daha az maaş ve ödül aldıkları” gerekçesiyle dava açmıştı. Amerikan Kadın Milli Futbol Takımı’nın erkek takımına göre daha başarılı olması, daha fazla reklam ve sponsorluk geliri getirmesi gündeme oturmuştu.

https://www.youtube.com/watch?v=iCAO9e-Fr-E
https://www.youtube.com/watch?v=qN7HzpF1G3Q

Törenden sonra konuşan Megan Rapinoe, “Tribünler haklı. Ben de Infantino’yu eleştiriyorum. Futbolda kadın-erkek eşitliği için pek bir şey yapmıyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.