Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de mahkeme kararı: Trump’ın Twitter’da kendisini eleştirenleri engellemesi anayasaya aykırı

ABD’de Federal Temyiz Mahkemesi, Başkan Donald Trump’ın Twitter’da kendisini eleştiren kullanıcıları engelleyemeyeceğine hükmetti. Karar, seçilmiş politikacıların sosyal medyada vatandaşlarla nasıl iletişim kurması gerektiğine ilişkin emsal niteliği taşıyor.

New York merkezli mahkemenin verdiği kararda, Trump’ın sosyal medyada kendisini eleştiren kullanıcıları engellemesi ABD Anayasası’na aykırı bulundu. Kararda, “Birinci Ek Madde, sosyal medya kullanan seçilmiş bir politikacının, eleştirel olmaları sebebiyle birtakım kişileri çevrimiçi açık diyaloğun dışında bırakmasına izin vermemektedir” denildi. Kararın devamında, “Eğer Birinci Ek Madde’nin bir anlamı varsa, o da hoşa gitmeyen konuşmalara karşılık diyaloğun azaltılması değil artırılması gerektiğidir” vurgusu yapıldı. 

Dava, 2017 yılında ABD Başkanı Trump’ın kişisel Twitter hesabından attığı tweet’lere karşılık eleştirel yorum yapmalarının ardından engellenen yedi Twitter kullanıcısının başvurusuyla başlamıştı.  

ABD Anayasası’nın Birinci Ek Maddesi, devletin resmi görüşleriyle uyuşmayan görüşlerin ifadesinin devlet imkanlarıyla engellenmesini “görüş ayrımcılığı” olarak niteleyerek yasaklıyor. ABD Yüksek Mahkemesi’nin bu maddenin sosyal mecralardaki tartışmalarda nasıl uygulanacağı ile ilgili bir kararı olmadığından, söz konusu karar bu yönüyle bir ilk olma özelliği taşıyor.        

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.