Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tanık sıfatıyla ifadeye çağrılan Kırgızistan’ın eski lideri Atambayev: “Bu sirkte oynamayacağım”

Kırgızistan’ın eski başkanı Almazbek Atambayev tanık sıfatıyla sorguya çağrıldı. İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturmada Atambayev’e herhangi bir suçlama yöneltilmedi. Soruşturmayla ilgili konuşan Atambayev, tanık olarak ifade vermesinin yasadışı bir faaliyet olduğunu ve sorguya katılmayacağını söyledi.

Eski ve yeni başkan arasında gerilim

Bu yaşanan son gelişmeyle birlikte eski Başkan Atambayev ile mevcut Başkan Sooronbay Ceenbekov arasındaki gerilim zirveye çıktı. Hükümete ve Ceenbekov’a suçlamalar yönelten Atambayev, evine gönderilen çağrı mektubuyla ilgili, “Bu belgelere dokunmayacağım. Hükümet önce hukuka uymaya başlamalı. Ben bu sirkte oynamayacağım” dedi.

2017 yılında yapılan Kırgızistan başkanlık seçimini Atambayev’in desteğini alarak kazanan Ceenbekov, eski başkanın partideki gücünü ortadan kaldırmak için birçok hamlede bulunmuştu.

Dokunulmazlığı yok

Haziran ayında Kırgızistan parlamentosunun yaptığı oylama ile Atambayev’in dokunulmazlık hakkı elinden alındı. 2005 ve 2010’da devrin Kırgızistan liderlerini deviren halk hareketlerinde etkin rol oynayan Atambayev, 2011-2017 yılları arasında başkan olarak görev yaptı.

Atambayev başkent Bişkek’in dışında bir köyde yaşıyor. Eski başkanın yüzlerce özel korumasının olduğu belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.