Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaz Dağları’nda siyanürle altın aranmasına karşı eylem çağrısı: “Sincapların, geyiklerin, ağaçların sesi olmak için buluşalım”

Aktivistler ve çevreciler, Çanakkale’de bulunan Kirazlı ve Kaz Dağları’nda açılması planlanan altın madenlerine karşı eylem yapmaya hazırlanıyor.

34 belediyenin üyesi olduğu Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği, Çanakkale’de yaşanan doğa tahribatına dikkat çekmek için eylem çağrısında bulundu. 19 Temmuz Cuma günü saat 18.30’da Çanakkale İskele Meydanı’nda düzenlenecek eyleme, Çanakkale ve çevre şehirlerden birçok sivil toplum kuruluşunun katılması planlanıyor.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan Ünal eylemin neden düzenlendiğini ve Çanakkale’de yaşanan son durumu şöyle anlattı:

Çanakkale civarında ciddi anlamda altın madenciliğinin yarattığı zararlar var. Şu anda başlamış olan, Lapseki’deki TÜMAD Altın Madenciliği’nin projesi vardı. Bunun yanında Çanakkale’nin içme suyu barajı Atikhisar’ın hemen yanında Kirazlı Altın Madeni projesi var. Bu proje ile ilgili de şu an pek çok ağaç kesildi. Müthiş bir doğa talanı ve yıkımı var. Bunlara dikkat çekmek için böyle bir çağrı var.”

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir ise Çanakkale’de açılması planlanan altın madenlerinin yarattığı tahribat ile birlikte herhangi bir kamusal yararının olmadığını söyledi:

“Açılacak madenlerin savunulacak bir tarafı yok, ekonomik getirisi de yok. Çanakkale turizm ve tarım kenti. Çanakkale’nin ülke ekonomisine kattığı değer, yani o şirketin on yıl sonra bırakacağı değerin katbekat üzerinde zaten. Bu yüzden de bir kamu yararı falan da yok bu yatırımın.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.