Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’taki tacizin ana hedefi erkekler mi? 13 yaşından itibaren erkekler tarafından tacize uğramış Iraklı bir erkek anlatıyor

BBC, iki Arap ülkesinde tacize yönelik bir araştırma yaptı. Araştırma, kadınlara oranla erkeklerin daha fazla sözlü ve fiziksel tacize uğradığını ortaya koydu. BBC’nin hazırladığı özel haberde, 13 yaşında Irak’ın Babil kentindeki okulunda tacize uğrayan Sami’nin sistematik olarak yaşadığı cinsel saldırılar ele alındı:

Sami 13 yaşındayken, okulda yaşları 15 ile 17 arasında değişen üç erkek çocuğu kendisini taciz etti. 13 yaşındaki çocuk bu olay karşısında ilk başta tepkisini dile getiremedi fakat daha sonra çığlık atmaya başladı. Bu taciz olayının ardından okulun müdürü çocukları uyardı ve okuldan attı. Çocukların ebeveynlerine, ne olduğu konusunda bilgi verilmedi. Daha sonra müdürün odasına çağrılan Sami, devamında yaşananları ikinci bir saldırı olarak anlattı. 

Okul müdürü Sami’ye, okulun bu olaya Sami’nin izniyle olmuş gibi de bakabileceğini, saldırganlarla birlikte kovulmadığı için şanslı olduğu söyledi. Saldırıdan çok sarsılmış olan Sami, ailesine söylememeyi, kendisini bu olayla ilgili geri çekilmeyi ve aylarca kimseyle iletişim kurmamayı tercih etti. 

Irak’ın yemyeşil Babil ilindeki tipik bir kasabada, Bağdat’ın yaklaşık 100 kilometre güneyinde yaşayan Sami, mutlu bir çocukluk geçirmişti. Sabah 7’de uyanır, okula gider ve öğlen saatlerinde dönerdi, akşam yemeği için dedesini ziyaret ederdi. Ancak babasının ölümü aileye büyük bir darbe oldu. Bu durum Sami’nin dışarı çıkıp çalışması gerektiği anlamına geliyordu. Yerel pazarda bir dükkanda iş buldu.

Sami’nin başına ikinci taciz vakası 15 yaşındayken geldi. Çalıştığı dükkanının sahibinin kendisine gösterdiği ilgiden rahatsızlık duyuyordu. Bir gün yalnız kaldıklarında dükkanın sahibi Sami’yi köşeye sıkıştırdı ve ona fiziksel tacizde bulunmaya çalıştı. Sami bir cam kavanozu aldı ve adamın kafasına vurup dükkandan kaçtı. Sami, dükkan sahibinin etrafa bu durumu nasıl anlattığını bilmediğini söyledi, ancak Sami’nin başka bir iş bulması tam bir yıl sürdü. 

Sami’nin hayatı 16 yaşında kuzeni tarafında tecavüze uğradıktan sonra daha da değişti. Artık romantik ilişkilerden uzak duruyor ve kâbuslar görüyordu. Sonrasında yeni arkadaşlıklar kuran Sami, arkadaşlarına karşı yavaş yavaş güven inşa etti ve yaşadıklarını anlatmak istedi. Çünkü bu yükü daha fazla tek başına taşımak istemiyordu. Sami bu olayı anlattığında gelen tepkiler şaşırtıcıydı. Yaşadıklarında yalnız olmadığını fark eden Sami, arkadaş grubundaki diğer genç erkeklerin de cinsel saldırıya uğradığını söyledi.

BBC’nin araştırması Tunus ve Irak baz alınarak yapıldı. Tunus’ta tacize uğrayan erkeklerin oranı yalnızca yüzde 1 gibi gözükürken, Irak’ta ortaya çıkanlar oldukça şaşırtıcıydı, çünkü erkeklerin kadınlara oranla daha fazla sözlü ve fiziksel cinsel tacize uğruyordu. Irak’ta sözlü cinsel tacize uğrayan erkeklerin oranı yüzde 39 iken, kadınlarda bu oran yüzde 33’tü. Fiziksel cinsel saldırı oranları ise erkeklerde yüzde 20, kadınlarda yüzde 17 olarak kaydedildi.

Bu sonuçlar özellikle Irak’ta yaşayan kadınların hayat koşulları dikkate alındığında şaşırtıcı. Irak ceza kanununun 41. maddesine göre bir kocanın karısını dövmesi yasadışı değil.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Irak’taki eşcinsel erkeklere ve trans kadınlara yönelik cinsel şiddet olaylarının da farkında fakat bu olayların neredeyse hiçbiri polise bildirilmiyor. Örgüt, “Irak’ta eşcinsel ve trans erkekler cinsel taciz yaşamaya devam ediyor. Basmakalıp düşüncelere dayanarak daha fazla ‘kadınsı’ göründüğü düşünülenler genellikle cinsel şiddete maruz kalıyor” açıklaması yaptı. Sami bu durumlarda polise gitmek konusunda şunu söyledi: “Bir erkeğin erkek tacizine uğraması konusu polisin size gülmesine yol açabilir.”

Sami şimdi 21 yaşında ve Bağdat’ta yaşıyor. Uluslararası bir şirkette çalışan Sami’nin hayatını bilen bir grup destekçisi de var. BBC’ye hikayesini anlatan Sami, diğer insanları da deneyimleri hakkında konuşmaya teşvik edeceğini umuyor. Fakat ne yazık ki Sami hâlâ kimseyle romantik bir ilişki kurabileceğini düşünmüyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.