Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD’in “Türkiye Vilayeti” hamlesi sonrasında el-Bağdadi’ye ilk Türkçe biat videosu yayımlandı

Ebubekir el-Bağdadi’nin göründüğü 29 Nisan 2019 tarihli videoda Türkiye’yi ‘vilayet’ olarak tanımlayan notun ardından, IŞİD’e bağlı Amaq Haber Ajansı Türkçe konuşan kişilerin IŞİD lideri el-Bağdadi’ye bağlılığını ilan ettiği yeni bir video yayınladı. Pek çok ağır silahın görüldüğü videoda, Erdoğan ve ABD’ye yönelik mesajlar öne çıkıyor.

29 Nisan 2019 tarihli videoda, beş yıl sonra ilk defa kendini gösteren IŞİD Halifesi Ebubekir el-Bağdadi bir kurmayından bilgi alırken, üzerinde “Türkiye Vilayeti” ibaresi bulunan bir dosya da ekrana yansımıştı. IŞİD, Türkiye’yi vilayetleri arasına kattığına ilişkin resmi bir duyuru yapmadı ancak bu görüntüler IŞİD’in Türkiye’yi kendi vilayetleri arasında kabul etmeye başladığı ve artık Türkiye’de IŞİD liderliğine bağlı bir hiyerarşinin görev yapıyor olabileceği yönünde yorumlandı. Türkiye’nin IŞİD’in bir vilayeti olarak tanımlandığı kanısı uyandıran el-Bağdadi videosunun iki ay sonrasında, Türkçe konuşan bir kişi ve dört arkadaşının el-Bağdadi’ye bağlılık yemini ettiğini gösteren bir video, IŞİD’e bağlı Amaq Haber Ajansı tarafından yayınlandı.

Yaklaşık beş dakikalık videonun neredeyse dört dakikalık kısmında, etrafında silahlar bulunan üç kişi ekrana geliyor. Balaklavla [kar maskesi] ve güneş gözlükleriyle yüzleri örtülü, ellerindeyse Kalaşnikof tüfekleri bulunan iki kişinin ortasında bulunan, künyesinin [ya da şer’i ismi] Ebu Katade el-Türki olduğu belirtilen kişi, dört dakika boyunca Türkçe açıklamalarda bulunuyor.

İslam ümmetinin dağınıklığına İslam Devleti’yle birlikte gelen hilafetin son verdiğini açıklayan Ebu Katade el-Türki konuşmasına IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon’dan ve IŞİD’in amaçlarından bahsederek başlıyor: “İslam Devleti’nin Allah’ın hükümlerini uygulamasıyla, tüm dünya tağutları [İktidarını Allah’tan almayan kişi veya kurumlar] tarihte benzeri görülmemiş bir koalisyon kurarak, tüm donanım ve ordularıyla bu izzetli hilafete karşı saldırdı. Allah-u Teala şöyle buyurmuştur: ‘De ki sizler bizim için iki güzellikten başka bir şey mi umuyorsunuz? Bizler ise sizin için Allah’ın katından veya bizim ellerimizle bir azabı size isabet ettirmesini umuyoruz. Bekleyin. Biz de sizinle beraber beklemekteyiz.’ Bilin ki, bizim tüm dünya kafirlerine karşı savaşmamızın tek gayesi vardır. O da kulları kullara kulluktan kurtarıp, kulların Rabbi olan Allah’a kul olmaya çıkarmaktır. Bizim savaşımız dünyalık bir şey elde etmek veya dünya rahatlığına ulaşmak için değil, bilakis Allah’ın emrini yerine getirmek ve yeryüzünün her karışında onun hükümlerini hâkim kılmaktır.”

Erdoğan ve ABD’ye mesaj

Konuşmasının kalanında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve ABD’ye, “Ey Türkiye’nin mütekebbir tağutu Erdoğan. Zannetme ki hilafet askerlerinin kılıçları senden ve dalkavuklarından uzaktır. Bil ki, senin Haçlıların yanında izzet araman, hilafet askerlerinin karşısında sana hiçbir fayda vermeyecektir. Ey Amerika, bugün İslam Devleti’ni Irak ve Şam’da zayıflatarak onun aslanlarının yollarından taviz vereceklerini ve cihatlarını terk edeceklerini düşünüyorsan büyük bir yanılgı içerisindesin. Zira biz emirimiz Şeyh Ebubekir el-Bağdadi’ye verdiğimiz söz üzereyiz” diye seslenen Ebu Katade el-Türki, Ebubekir el-Bağdadi’ye bağlılıklarını ise şu sözlerle açıklıyor: “Safların temizlendiği bugünde, Allah’ın dinini yeryüzünün tamamına hâkim kılıncaya kadar sizinle savaşmaya devam edeceğiz. Bu yolda sebat etmek üzere, müminlerin emirine (Ebubekir el-Bağdadi’ye) biatımızı yeniliyoruz.”

Ebu Katade el-Türki tarafından Arapça okunan bağlılık yemini diğer dört kişi tarafından tekrarlanıyor.

Videoda beş kişi yer alsa da ekrana bu kişilerden yalnızca birinin Türkçe konuştuğu yansıyor. Dört dakikalık Türkçe açıklamanın ardından, Ebu Katade el-Türki tarafından okunan bağlılık yemini, ekrandaki diğer dört kişi tarafından da tekrarlanıyor.

Tüm video, arka planda bir branda üzerine boyanmış İslam Devleti bayrağının gerili olduğu tek bir odada geçiyor. Siyah balaklavalar, mont ve kazaklar giyen kişilerin kimliklerini ele verebilecek detaylara videoda rastlanmıyor. Videonun Türkiye’de mi yoksa başka bir ülkede mi çekildiğini belirlemek de olası gözükmüyor.

Videonun açılışında yer alan Türkiye Vilayeti mührü, beş dakikalık görüntüler boyunca sağ üst köşede görülüyor.

Videoda ağır silahlar: Dragunov, Bixi, RPG ve Kalaşnikof

Video süresince bir Dragunov keskin nişancı tüfeği, yaygın olarak Bixi ismiyle bilinen bir PKM tipi makineli tüfek, bir RPG anti-tank silahı ve başlığı, iki de Kalaşnikof cinsi tüfek ekrana geliyor.

el-Bağdadi videosu sonrasında biat videoları furyası

2014’te Musul’un ele geçirilmesi sonrasında gerçekleştirdiği hutbe sonrasında görüntülenemeyen IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi beş yıl sonra ilk defa IŞİD’in medya kanadı al-Furqan Media tarafından Nisan 2019’da yayınlanan 18 dakikalık bir videoda görülmüştü.

Videonun son iki dakikasında, bir kurmayı önündeki 10 adet dosya hakkında el-Bağdadi’ye brifing veriyordu. Komutan önündeki dosyaları el-Bağdadi’ye uzatıp konuşuyor, bu sırada dosyaların içeriğini inceleyen el-Bağdadi komutanı dinliyordu.

Videoda görüntülenen 10 dosya (ya da aylık raporun) üzerinde Irak Vilayeti, Şam Vilayeti, Horasan Vilayeti, Batı Afrika Vilayeti, Sina Vilayeti, Libya Vilayeti, Yemen VilayetiSomali VilayetiKafkasya Vilayeti, Orta Afrika Vilayeti, Tunus (Vilayet ibaresi Tunus için kullanılmıyor) ve Türkiye Vilayeti gibi başlıkları bulunuyordu.

el-Bağdadi’nin görüntülerinin yer aldığı videonun yayına girmesinin ardından Batı Afrika (Mali ve Burkina Faso) Sina, Doğu Asya (Filipinler), Kafkasya, Horasan (Afganistan, Pakistan, Hindistan, Keşmir ve İran), Azerbaycan ve Libya kaynaklı olduğu ileri sürülen biat videoları Amaq Haber Ajansı tarafından yayınlandı. Bu zincirin son halkasıysa Amaq Haber Ajansı tarafından yayınlanan Türkçe video oldu.

İkinci defa: “Bekleyin, biz de beklemekteyiz”

Videoda konuşan Ebu Katade el-Türki künyeli kişinin açıklamasında, “Bekleyin, biz de sizinle beraber beklemekteyiz” sözlerini sarf etmesiyle, Türkiye hedef alınarak IŞİD tarafından hazırlanan videolarda aynı ifade ikinci defa anılmış oldu.

Ebu Katade el-Türki tarafından Arapça okunan bağlılık yemini diğer dört kişi tarafından tekrarlanıyor.

IŞİD, Türkiye’nin 2016’da başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu’na öfkesini 22 Aralık 2016 tarihli Haçlı Kalkanı isimli videoyla göstermiş, er Fethi Şahin ile Sefter Taş’ın ateşe verilerek öldürüldüğü anlar ayrıntılı biçimde yayınlanmıştı. Videoda, Şahin ile Taş’ın ölümü sonrasında konuşan Türkiyeli mücahit Talip Akkurt, hem En’âm Suresi’nin 158’inci ayetinde hem de Tevbe Suresi 52’inci ayetinde geçen ifadelerden alıntıyla, “Bekleyin, biz de beklemekteyiz” demişti. Ebu Katade el-Türki ise biat açıklamasında Tevbe Suresi’nin 158’inci ayetini olduğu gibi aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.