Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savcının siyasi haklarından mahrum bırakılmasını istediği Canan Kaftancıoğlu, bugün ikinci kez hakim karşısına çıktı

17 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Canan Kaftancıoğlu ikinci kez hakim karşısına çıktı. Duruşma, mütalaanın açıklanması ile 6 Eylül’e ertelendi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kaftancıoğlu, “Cumhurbaşkanı’na hakaret”, ”Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama”, “halkı kin ve düşmanlığı tahrik etmek” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamaları ile yargılanıyor. Kaftancıoğlu’nun 17 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada 6 yıl önce yapılan bazı sosyal medya paylaşımları delil gösterildi. 

Kaftancıoğlu’na destek olmak için CHP milletvekilleri Enis Berberoğlu, Ali Mahir Başarır, Sezgin Tanrıkulu, Seyit Torun, Gamze İlgezdi, Muharrem Erkek, Özgür Özel, Onursal Adıgüzel, Gürsel Tekin, Aykut Erdoğdu, Veli Ağbaba ile Gazeteci Altan Öymen, çok sayıda sanatçı, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcisi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, ve oyuncu İlyas Salman gibi pek çok tanınmış kişi, Twitter üzerinden Kaftancıoğlu’na destek paylaşımında bulundu.

https://twitter.com/chp_insan/status/1151749147327959040

“İstanbul’u kaybedenler Kaftancıoğlu’ndan intikam alıyor”

CHP milletvekili Muharrem Erkek duruşma önce yaptığı açıklamasında  “Bu davada düşünce yargılanıyor, eleştiri yargılanıyor… Bu dava İstanbul ittifakına karşıdır”, “İstanbul’u kaybedenler Canan Kaftancıoğlu’ndan intikam alıyor” dedi.

Canan Kaftancıoğlu, adliyede “Hak, hukuk, adalet” sloganları ile karşılandı. Duruşma salonuna mahkeme başkanının kararı nedeniyle basın mensupları alınmadı. Duruşma 10:00’da başladı. 

“Düşüncelerimi ifade etmek en temel hakkım”

Kaftancıoğlu kendisine yöneltilen suçlamarı reddetti ve savunmasında şunları söyledi: “Neymiş suç aygıtım? Top, tüfek, silah değil. 7 yıl önce attığım tweet’ler yani sosyal medya paylaşımları. O anın sözünü hayatın sözü gibi algılar ve yıllar sonra yorumlamaya kalkarsanız eğer memlekette bu salonlarda sosyal medyada o anın duygusunu sözünü aktaran milyonlar haricinde başka bir davalı göremezsiniz. O yıllarda 140 karaktere sığdırılan sözlere bakarak kişiler, fikirler hakkında yorum yapmak bile mümkün olamayacakken yargılama, hem de ağır cezada yargılamanın takdirini yine sizlere bırakıyorum. Tüm vatandaşların yurttaş gazeteciliğini yaptığı bir dönemde, bir insan hakları savunucusu, bir siyasetçi, bir vatandaş olarak benim de toplumsal olaylar karşısında düşüncelerimi ifade etmem en temel hakkım ve görevimdir.”

Duruşma savcısı mütalaasını açıkladı. Savcı, Kaftancıoğlu’nun “Cumhurbaşkanı’na hakaret”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme”, “Silahlı terör örgütü propagandası yapmak”, “Kamu görevlisine hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti askeri teşkilatını aşağılamak” suçlarından 4 yıl 10 aydan 17 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını ve tüm siyasi haklarından mahrum bırakılmasını istedi. Duruşma, mütalaanın açıklanması ile 6 Eylül’e ertelendi.

Duruşmanın ardından adliyenin önündeki meydanda basın mensuplarına ve kendisini desteklemek için toplanan kalabalığa açıklamalarda bulunan Canan Kaftancıoğlu şunları söyledi: “AKP vesayeti yargı eliyle siyaseti dizayn etmektedir. Bu dava, İstanbul’u yeniden halka vermek üzere yola çıkmış bir il başkanını dolayısıyla sizleri cezalandırma davasıdır. Çünkü o kaybetti, biz kazandık arkadaşlar.” Kaftancıoğlu, açıklamasının ardından alkışlar eşliğinde adliyeden ayrıldı.

Haber: Egemen Gök & Ata Bilginperk

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.