Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaşlandırma efektiyle sosyal medya akımı haline gelen FaceApp hangi verilerimizi topluyor?

Kullanıcıların yüzlerini yaşlandıran bir filtre nedeniyle popülerleşen akıllı telefon uygulaması “FaceApp”, sosyal medya kullananların gündemi oldu. Herkes için eğlence kaynağı olan bu uygulama, aslında tüm kullanıcıların verilerini topladı. 

Sosyal medyada bir akım yaratan FaceApp, özellikle son birkaç gündür çok fazla kişi tarafından kullanıldı. Ünlülerden siyasetçilere kadar yayılan bu uygulama, aslında 2017 yılından beri var. Uygulama APP Store ve Google Play Store’dan ücretsiz olarak indirilebiliyor. Reklamsız kullanım için ise kullanıcıların aylık 23.99 TL ödemesi gerekiyor Uygulama içerisinde birçok filtre olmasına rağmen sosyal medyaya damga vuran “yaşlandırma efekti” oldu. 

Uygulama hangi verilere erişebiliyor?

FaceApp uygulamasının merkezi Rusya. Uygulamanın kurucusu ve CEO’su Yaroslav Goncharov, uygulamanın geliştireni ise Wireless Lab. Peki Rusya merkezli bu uygulama hangi verilerimize erişiyor? 

FaceApp üzerinde bir şey yaptığınız zaman uygulama, kullanıcı sözleşmesi sayesinde verilerinizi kullanma hakkına sahip. FaceApp, bilgilerini kullanıcı sözleşmesiyle kullanıcılardan izin alarak paylaşabiliyor ve kullanabiliyor. Bu kullanımlardan dolayı maddi veya manevi herhangi bir sorunla karşılaşırsanız da sözleşmeyi kabul ettiğiniz için haklarınızdan feragat etmiş oluyorsunuz.

Kullanıcı sözleşmesinde yer alan maddeler şöyle; 

” FaceApp’e; şu an bilinen ya da daha sonradan üretilmiş herhangi bir medya formatında, sizin Kişisel İçeriğiniz ile ilişkili olan Kişisel İçeriğinizi kullanmak, kopyalamak, değiştirmek, adapte etmek, yayınlamak, çevirmek, türemiş çalışmalar yapmak, dağıtmak, kamuya yayınlamak gibi konularda sürekli, geri çevrilemez, özel olmayan, telifsiz, dünya çapında, tamamen ücretli, transfer edilebilir ve alt lisanslanabilir lisans verirsiniz. Hizmetleri kullanarak Kullanıcı İçeriğinin ticari olarak kullanılabileceğini kabul etmiş olursunuz. Ayrıca, FaceApp’in Kullanıcı İçeriğinizi ticari olarak kullanmasının size ya da Kişisel İçeriğiniz adına hareket etmeye yetkisi olan herhangi birine herhangi bir zarar vermeyeceğini de kabul edersiniz.”

ABD’den FBI’ya çağrı: “FaceApp soruşturulsun”

ABD Senatörü Chuck Schumer, FBI ve Federal Ticaret Komisyonu’na çarşamba günü gönderilen bir mektupla Rusya’da geliştirilen FaceApp hakkında ulusal güvenlik ve gizlilik soruşturması yapmaya çağırdı. Senatör Schumer, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, FaceApp’in merkezinin Rusya’da olduğunu hatırlatarak, kullanıcılardan uygulamayı kullanmadan önce kişisel verilere erişmek için bütün izinlerin istendiğine dikkati çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.