Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trabzon’da Iraklı Kürt turistlere linç girişimini Adem Sözüer, Mustafa Yeneroğlu ve Ömer Faruk Gergerlioğlu değerlendirdi

Trabzon’da turistler tarafından çokça ziyaret edilen Uzungöl’de, Kürdistan yazılı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı desenli atkılar ile fotoğraf çektiren IKBY’li dokuz turiste, çevredeki 50 kişilik bir grup linç girişiminde bulundu. Turistlere saldıran grup jandarma tarafından çembere alınırken, darp edilen dokuz turist “terör örgütü sempatizanlığı” şüphesiyle gözaltına alındı. Sağlık durumlarının iyi olduğu açıklanan Irak uyruklu turistler, daha sonra sınır dışı edildi.

Sosyal medyada tepkiler büyüyor

Olayın ardından, saldırıya uğrayan ve ardından sınır dışı edilen turistlere linç girişimine karşı sosyal medyada tepkiler yükseldi. Tepki gösterenlerin arasında AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Prof. Dr. Adem Sözüer, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da vardı. Yaşanan linç girişimiyle ilgili Sözüer, Gergerlioğlu ve Yeneroğlu’yla konuştuk. 

Yaşanan linç girişiminden sonrasında Trabzon Valiliği Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama paylaştı. Açıklamada Iraklı turistlerin gözaltına alındığı belirtildi.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada ise Iraklı turistlerin sınır dışı edildiği söylendi. Açıklamada, “Kuzey Irak’tan gezi amacıyla, ilimiz Çaykara/ Uzungöl Mahallesine gelen gruptan dokuz kişinin ‘Kürdistan’ yazılı atkı ile fotoğraf çekinmeleri nedeniyle çıkan olayla ilgili soruşturma başlatılmış olup, ifadeleri alınan şahıslar sınır dışı edilmek üzere ilgili birimlere teslim edilmiştir” denildi.

Adem Sözüer: “Devletin buna göz yummaması lazım”

Prof. Dr. Adem Sözüer yetkili makamların yaptığı açıklamalara değindi. Resmi makamlar tarafından yapılan açıklamaların turistleri töhmet altında bıraktığını belirten Sözüer, turistlerin kullandıkları bayrakların hem kendi ülkelerinde hem de Türkiye’de kabul edildiğini vurguladı. Sözüer şöyle konuştu:

“Ülkemize gelen turistler kendi kullandıkları bayraklar nedeniyle saldırıya uğruyorlar. Burada bir terör propagandası yapılıyor ve halk buna tepki gösteriyor değil. Vatandaş anlamamış olabilir, terör örgütü sanmış olabilir. Ama burada önemli olan yetkili makamların olayı halka doğru anlatmasıdır. Burada gözaltına alınması gereken kişiler turistler değil. Valiliğin açıklamasında ‘gözaltı’ deniyor ama bence ‘koruma altına aldık’ denmesi gerekiyordu.” 

Söyleşinin tamamı için:

Mustafa Yeneroğlu: “Valiliğin açıklaması hukuka aykırı”

Mustafa Yeneroğlu medyanın bu tür konularda iyi bir sınav vermediğini, gazetelerin ve medyanın yeteri bilgiyi vatandaşa aktarmadığını belirtti. Türkiye’nin tüm dünyaya açık bir yer olduğunu vurgulayan Yeneroğlu, “Valiliğin açıklamasını ben de okudum ve çok üzüldüm. Burada saldırganların gözaltına alınması gerekir. İnsanların, sarı, kırmızı, yeşil renk bütünlüğü görmesi durumunda böyle saldırgan bir tavır sergilemesi aynı zamanda bir cehalet örneğidir. Bana göre yapılması gereken ve hukuken doğru olan saldırganlar hakkında cezai takip çıkması. Valiliğin açıklamasını da doğru bulmuyorum ve hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Söyleşinin tamamı için: 

Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Türk toplumu Kürt meselesini anlamak zorunda”

Bu olayın Türkiye’de Kürt sorununun çözülmesinin gerekliliğine dair önemli örneklerden biri olduğunu vurgulayan Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Ülkemizde insan hakları alanındaki en büyük sorun Kürt meselesidir. Bu meseleyi Türk toplumu ısrarla anlamamakta. Bunun çeşitli nedenleri var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ideolojisinin bu meseleyi ortaya çıkarması ve çözüme yanaşmaması bunun en başta gelen nedeni. Çözümsüzlük, anlaşamama, tartışma, çatışma, gözyaşı ve kan… Sonuçta gerginleşen bir toplumsal yapı. Bunlarla varılabilecek hiçbir yer yok” diye konuştu.

Türk toplumunun Kürt meselesini anlaması gerektiğini söyleyen Gergerlioğlu, turist döverek, dövülenleri cezalandırarak ve sınır dışı ederek bu ülkenin toplumsal birliğinin sağlanmasının mümkün olmadığını belirtti. 

Söyleşinin tamamı için:

IKBY’den açıklama 

IKBY Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, yaptığı yazılı açıklamada, turistik amaçla Trabzon’a giden bazı vatandaşlarının “saldırı ve tacize maruz kaldığını” belirterek, turistlerin daha sonra gözaltına alındığını duyurdu. 

IKBY bayrağının Irak’ta yasal bir bayrak olduğunu vurgulayan Cotyar Adil, “Bayrak daha önce IKBY heyetlerinin Türkiye ziyareti sırasında havalimanı ve diğer karşılama salonlarında kullanıldı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.