Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tekelleşme ve haksız rekabet: ABD Adalet Bakanlığı Google, Facebook ve Amazon’a soruşturma açtı

ABD Adalet Bakanlığı, aralarında Google, Facebook ve Amazon gibi devlerin de bulunduğu tahmin edilen teknoloji şirketlerine yönelik soruşturma başlattı.

Bakanlık, hangi şirketlerin mercek altında olduğunu ise şimdilik açıklamadı. Soruşturma altındaki şirketlerin rekabet yasalarını ihlal edip etmedikleri araştırılıyor.

ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada arama motorları, sosyal medya ve e-ticaret siteleri hakkında kamuoyunda yaygın bir kaygı olduğu ileri sürüldü.

Adalet Bakanlığı soruşturma yapacakları şirketlerin isimlerini vermedi ama Facebook’un sosyal medyadaki liderliği, Google’un arama motoru konusundaki baskınlığı, Amazon’un ülkenin e-ticaret lideri konumunda olması soruşturmaya dahil olacaklarını gösteriyor. Çünkü her üç şirket de daha küçük rakiplerine üstünlük sağlayacak yüksek miktarda veriyi kontrol ediyor.

ABD Adalet Bakanlığı ayrıca, pazar lideri çevrimiçi platformların yenilikçiliği ve rekabeti azaltan ya da tüketicilere zarar veren uygulamalarda bulunup bulunmadıklarını da dikkate alacaklarını belirtti. Bu soruşturmada ABD’deki teknoloji firmalarının nasıl büyüdükleri ve tekelleşmeye karşı yasaya uyup uymadıkları da incelenecek.

ABD Adalet Bakanlığı, rekabet yasalarını ihlal ettiğini düşündüğü firmaları soruşturma konusunda geniş yetkilere sahip. Rekabet yasasına karşı bir durumda, şirketleri kapatabilir ya da bölebilir.

Öte yandan, Çin’in e-ticaret devi Alibaba da sitesini ABD pazarına açarak, Google, Facebook ve Amazon gibi platformların rekabetlerine dahil oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.