Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’daki Suriyeliler anlatıyor: “Evimizden çıkmaya çekiniyoruz”

Bilhan Karakullukçu ile Ata Bilginperk’in izlenimleri

İstanbul Valiliği 22 Temmuz’da İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla yaptığı açıklamada, İstanbul’da kayıtlı olmayan Suriyelilere, kayıtlı oldukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos’a kadar süre tanıdı. Medyascope ekibi olarak, tartışmalara yol açan bu kararı İstanbul’un Fatih ilçesinde yaşayan Suriyelilere sorduk.

Fatih’te konuşmak istediğimiz insanların çoğu röportaj teklifimizi reddetti. Kamera kullanmayacağımızı ve kimliklerinin gizli tutulacağını söylediklerimizden bazıları ise konuşmayı kabul etti.

“Sokağa çıkmaya çekiniyoruz”

İlk konuştuğumuz kişi bir seyahat acentesinde çalışıyordu.

Neden insanların çekimser olduğunu sorduğumuzda, tüm Suriyeliler’in yapılan açıklamalardan dolayı tedirgin olduğunu anlattı. Sokağın başında bulunan Suriyelilerin işlettiği dönercinin açıldığı günden beri ilk defa bu kadar boş gördüğünü ve çoğunun sokağa çıkmaktan kaçındığını söyledi.

Aynı kişi, bulundukları illere geri götürülmek üzere alıkonulan mültecilerin Pendik’e götürüldüğünü ve zorla bir evrak imzalattırılıp Suriye’ye gönderildiğini ileri sürdü. Bu işlemler sırasında ailelerin ayırıldıklarını, kendisi ve eşinin farklı illerde kayıtlı olduğundan onların da ayırılabileceklerinden korktuğunu belirtti.

“Ekonomideki gidişattan bizleri sorumlu tutuyorlar”

Konuştuğumuz sırada yanımıza gelen arkadaşı ise kaydı İstanbul’da olan kimilerinin haksız yere farklı illere gönderildiğini öne sürdü. Telefonunda, Zeytinburnu’nda çekildiğini söylediği fotoğrafta bir duvarın dibinde elleri plastik kelepçelerle arkadan bağlanmış insanlar vardı.

Konuştuğumuz başka bir kişi ise bir restoran sahibiydi. Özellikle son zamanlarda sıklaşan kimlik kontrolleriyle birlikte polisin mültecilere kötü muamele gösterdiğinden yakındı. Kendi elemanlarında gönderilenler olduğunu söyledi. Kimseye zarar vermek istemediklerini fakat kendilerinin sürekli sıkıştırıldıklarını belirtti. Son zamanlarda ekonominin kötüleşmesiyle birlikte gözlerin yine kendilerine çevrildiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.