Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nükleer silahlanma yarışı 2.0: ABD Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan çekiliyor

ABD, Soğuk Savaş’ın son döneminde Sovyetler Birliği ile imzaladığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) bugün resmen çekiliyor. 1987’de ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov tarafından imzalanan anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını öngörüyordu. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD’nin çekilme kararıyla nükleer silahlanma yarışı ve nükleer savaş tehdidine karşı “paha biçilmez bir fren mekanizmasının” kaybedildiğini söyledi.

8 Aralık 1987 tarihli bu fotoğrafta SSCB lideri Mihail Gorbaçov ve ABD Başkanı Ronald Reagan, Beyaz Saray’da Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı imzaladıktan sonra kalem değiş tokuşu yapıyor. (AP)

Trump yönetimi bu yıl başında, yeni tip bir füze geliştirdiğini ileri sürdüğü Moskova’ya anlaşma şartlarına dönmesi için 2 Ağustos’a kadar süre tanımıştı. Putin yönetimi de Vaşington’ın iddiasını yalanlayarak, INF yükümlülüklerini askıya almıştı.

Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında taraflar dört yılda yaklaşık 2 bin 691 füze imha etmişti. Nükleer silahsızlanma alanında önemli bir diğer anlaşma olan Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması’nın (START) 2021’de yenilenmesi gerekiyor. Eğer Rusya ve ABD anlaşmayı yenilemezse, yaklaşık yarım asır sonra ilk kez dünya üzerinde en güçlü nükleer cephaneliğe sahip olan iki ülke arasında yasal olarak bağlayıcı bir kısıtlama kalmayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.